pá., 28. listopad 2014 17:44

Hovory z Lán porušili vulgárními výroky prezidenta Zemana zákon. Ten uvedl, že se ho to netýká

Praha - Rada Českého rozhlasu ve středu rozhodla, že Český rozhlas (ČRo) odvysíláním vulgárních odpovědí hlavy státu v pořadu Hovory z Lán porušil zákon i svůj kodex. Od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) obdržel upozornění na porušení tohoto zákonu už minulý týden společně s Českou televizí a Novou. Prezidenta se to podle jeho slov netýká.

Radní v usnesení zmínili například tu část kodexu, která se věnuje živému vysílání. Ta uvádí, že pokud je to proveditelné, nepřipustí Český rozhlas k účasti na těchto relacích osobu, u které je důvodný předpoklad, že by se mohla chovat urážlivě, vulgárně nebo je pod vlivem alkoholu či omamných prostředků. Vyzvali ho tedy, aby se příště tímto pravidlem řídil. Také poukázali na fakt, že moderátor má pravomoc odebrat hostu slovo v případě, že se projevuje v rozporu se zákonem nebo kodexem.

 

Generální ředitel ČRo Peter Duhan uvedl, že rozhlas udělal vše pro to, aby minimalizoval dopady na kodex. Připravené tematické okruhy podle něj byly v pořádku. „Situace se nedala předvídat a vypnout prezidenta bez upozornění také nešlo," řekl Duhan k vulgaritám, které zazněly v odpovědích hlavy státu. Prezident Miloš Zeman totiž v přímém přenosu Hovorů z Lán dne 2. listopadu použil opakovaně vulgárních slov, když mluvil o ruské kapele Pussy Riot nebo o služebním zákonu. „Pokud by se situace opakovala, jsme připraveni reagovat velmi razantně," doplnil s tím, že se s prezidentem domlouvají na osobní schůzce.

 

Rada veřejnoprávní instituce uznala výjimečnost situace, kde svou roli sehrálo překvapení a respekt k hlavě státu. Rozhlas tedy pouze upozornila na porušení zákona a vyzvala ho, aby se to už neopakovalo. Toto varování obdržel také minulý týden a to od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Spolu s ním se toto upozornění týkalo i České televize a Novy, jež o výrocích prezidenta rovněž informovaly.

 

K rozhodnutí rady ČRo se vyjádřil i prezident Zeman. „Mě se bezprostředně toto rozhodnutí rozhlasové rady netýká, závisí na tom, co s tím udělají redaktoři,“ reagoval Zeman. „Podle mých informací si oni přejí pokračovat v nezměněném formátu Hovorů z Lán.“

 

 

Zdroj perexové fotografie: ČTK

Zobrazeno 1300 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste