st., 30. říjen 2019 13:23

Hrad Šternberk oslavil 750 let

Pohled na hrad od hlavní brány Pohled na hrad od hlavní brány Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz/regiony
Šternberk - Hrad Šternberk, kulturní a historická dominanta stejnojmenného města v Olomouckém kraji, který náleží pod správu Národního památkového ústavu a od roku 2001 je také veden v seznamu národních kulturních památek, v roce 2019 oslavil významné výročí.

Letos hrad ve stejnojmenném městě oslavil už 750 let své existence a u příležitosti těchto významných půlkulatin zde byly v sobotu 21. září pod vedením kastelánky Heleny Gottwaldové uspořádány velkolepé hradní slavnosti.

Pro návštěvníky, kteří se celodenních oslav rozhodli zúčastnit, byly nachystány speciality jako prohlídky veškerých hradních prostor, provázené průvodci v dobových kostýmech, kdy si kromě standartního výkladu poslechli ještě různé zajímavosti ze života majitelů panství. Blíže se tak seznámili s vlastníky hradu od prvních Šternberků, přes Berky z Dubé a Lipé, až po poslední Lichtenštejny. Dále si po ukončení prohlídky měli možnost sami vyzkoušet rozmanité kostýmy či ochutnat čerstvě uvařené a upečené pokrmy přímo z hradní kuchyně, jež je nejnověji zpřístupněnou a plně funkční částí celého komplexu.

Nechyběla ani šermířská vystoupení, zajištěná olomouckým šermířským spolkem Non Sancti, a v prostorách hradního parku na jeden den vyrostlo také působivé středověké ležení, doplněné historickou zbrojnicí a ukázkami tradičních středověkých řemesel, které si mohli zvědaví návštěvníci v případě zájmu i sami vyzkoušet. V hradní kapli byly prohlídky navečer obohaceny. pěveckým vystoupením šternberského komorního chrámového sboru Chorus Mittitur. Komu už se na prohlídku nechtělo, ten mohl na hradním nádvoří zhlédnout žonglérskou a ohňovou show, která oslavy v devět hodin po bouřlivém potlesku publika symbolicky zakončila.

Hrad Šternberk byl údajně založen už někdy kolem roku 1253, kdy šlechtic Zdeslav z Chlumce hrdinsky ubránil město Olomouc před ničivým vpádem uherských Kumánů, za což jako odměnu získal od tehdejšího českého krále Přemysla Otakara II. rozsáhlá území, na nichž si mohl postavit své vlastní sídlo. Nicméně první písemná zmínka o tomto hradě pochází až roku 1269, kdy byl vydán dokument, který vyhrazoval hranice šternberského panství a fakticky tak doložil existenci této stavby.       

Zobrazeno 947 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 22:26
Pro psaní komentářů se přihlaste