so., 31. březen 2018 15:07

Izraelská armáda zasahovala během palestinských protestů, 16 mrtvých a stovky zraněných

Protesty v Pásmu Gazy budou trvat šest týdnů Protesty v Pásmu Gazy budou trvat šest týdnů Zdroj: Reuters
Během palestinských protestů v Pásmu Gazy zasahovala izraelská armáda ostrou municí. Podle ní se účastníci prostestu zúčastnili organizovaného teroru. Cílem protestu je návrat Palestinců na území, které v nyní náleží Izraeli. Kvůli vyostřené situaci se sešla i Rada bezpečnosti OSN.

Izraelská armáda zabila během protestů v Pásmu Gazy šestnáct Palestinců a nejméně 1 400 zranila. Cílem šestitýdenních protestů je návrat Palestinců na území, které před sedmdesáti získal Izrael. Akci organizují místní skupiny v čele s radikálním hnutím Hamás. Podle mluvčí izraelské armády Keren Hajioffové byl zákrok vojáků adekvátní, jelikož se třicetitisícový dav Palesticnů choval agresivně, nekolik z nich házelo na vojáky Izraele kameny a zapolovali pneumatiky. „Izraelské obranné síly udělaly to, co dělají každý den. Chránily naše hranice před teroristy, kteří chtějí ublížit našim občanům. Hamas bohužel pokračuje ve svém zvyku využívat nevinné civilisty jako nástroj teroru,“ dodala mluvčí Hajioffová. V sobotu ale izraelský list Haarec zveřejnil na sociální síti video, na němž izraelští vojíci střílí do zad palestinckému mladíkovi, který běžel směrem od hraničních zátaras. Mladík na následky střelných poranění zemřel. 

Kritika ze strany OSN

Na protesty reagovala také Rada bezpečnosti OSN. Podle tajemníka pro politické záležitosti OSN Tayé-Brook Zerihouna se může situace v Pázmu Gazi ještě vyostřít. "Izrael musí dodržovat své závazky vyplývající z mezinárodních lidských práv a humanitárního práva. Smrtící zbraně by se měly používat jen v krajním případě, pokud si to vyžádá oběti, věc by měla být vyšetřena," dodal Zerihoun.

Podle mluvčího OSN Farhana Haqa vyzval generální tajemník OSN António Guterres zainteresované osoby k zamezení jakýchkoliv činností, jejímž výsledkem by byly civilní oběti nebo k vystříhání opatření, která by mohla vést k ohrožení civilních životů.

Zobrazeno 2248 krát
Naposledy upraveno: so., 31. březen 2018 17:18
Pro psaní komentářů se přihlaste