út., 19. březen 2024 07:17

Jak to kiejsi bywało. Setkání s Ewou Szczerbvou, neboli Jewkóm Trzyńczankóm

Ewa Szczerbowa - Jewka Trzyńczanka Ewa Szczerbowa - Jewka Trzyńczanka Zdroj: Klára Revendová
Třinec - Jewka Trzyńczanka, vlastním jménem Ewa Szczerbowa je autorkou mnoha fejetonů psaných nářečím, "po naszymu". Čtenáři se s ní mohli setkat v neděli 17. března v Domě PZKO v Třinci-Neborech. Vyprávěla mimo jiné o dětství za druhé světové války nebo o tom, jak se dostala ke psaní fejetonů.

Ewa Szczerbowa je na Třinecku známá svými fejetony psanými nářečím, "po naszymu", publikovanými od roku 2007 v Třineckém hutníku pod pseudonymem Jewka Trzyńczanka. V rámci setkání s názvem "Jak to kiejsi bywało", které se uskutečnilo v neděli 17. března 2024 v Domě PZKO v Třinci-Neborech se s ní mohli návštěvníci setkat a pohovořit o tom, jak to bývalo kdysi. Zájemci si také mohli nechat podepsat sbírku jejích sebraných fejetonů s názvem "Jako se tyn żywot zmienio", ve které je obsaženo přes pět set fejetonů, které autorka za svůj život napsala. Její fejetony se většinou týkají drobných, každodenních problémů, ale nechybí zde ani zamyšlení nad společností.

Abychom si zde ujasnili, Ewě Szczerbowé bude v září osmdesát šest a na svůj věk je velice čilá. Vyprávěla, jaké bylo její dětství za druhé světové války, školní léta za socialismu a smutný fakt, že jako prostřední dítě z dělnické rodiny nemohla jít studovat, ale v patnácti nastoupila do práce, konktŕétně do Třineckých železáren, kde pracovala do roku 1994. Paradoxem je, že Ewa Szczerbowa nikdy nestudovala žádný obor související s výukou psaní. "Psaní jsem měla společně s mateřským mlékem, protože moje maminka psala básně a ke psaní měla obecně blízko. Takže spisovatelské nutkání mám vlastně v genech," směje se  Szczerbowa. "K psaní mě přivedl až pan magistr Wawrzacz, tehdejší redaktor Třineckého hutníku, se kterým jsem se domluvila na publikování. Celkem mi vyšlo 1 065 fejetonů, ale v současnosti s touto redakcí spolupracuju pouze občas, aby také poskytla místo mladším a začinajícím novinářům," odpovídá Szczerbowa na otázku, co ji přivedlo ke psaní. Nutno zde podoktnout, že její maminka byla lidová vypravěčka Maria Suszkowá, známá jako Chraścinka z Pustek. 

Kromě Ewy Szczerbowé se na odpoledni v Domě PZKO představila také vítězka recitační soutěže v nářečním recitování Teresa Richter nebo rodinná lidová kapela Rodzina Pustowków.

 

Zobrazeno 241 krát
Naposledy upraveno: st., 20. březen 2024 12:41
Pro psaní komentářů se přihlaste