st., 11. prosinec 2019 20:27

Jak zvládám stres? Mám nervy obalené tukem, říká Xaver Veselý

Luboš Xaver Veselý Luboš Xaver Veselý Zdroj: Šumperk 24
Luboš Xaver Veselý - známý moderátor Českého rozhlasu a XTV, spisovatel oceňovaných knih a youtuber přijal pozvání k povídání o životě, práci a cestování. Beseda se konala v úterý 10.12. ve Společenském středisku Sever v Šumperku.

Začátek akce byl v 18:00 hodin, účastníci Xavera přivítali potleskem. Na stole vystavil několik publikací jeho nové autobiografie, kterou napsala Marie Formáčková. „Marii jsem pozval na moje padesátiny a ona je trošku na prachy, tak aby mi nemusela dávat dárek na Vánoce, napsala o mně knížku,” řekl, načež se sálem ozval smích. Veselý dal před vydáním knihu přečíst rodičům, jelikož se v ní popisují otevřené pasáže z jeho osobního života a dětství. Ti knihu schválili. „Dneska mi pan nakladatel říkal, že se dobře prodává, tak jsem si řekl: co se to v té zemi děje, že už i tohle si lidé kupují," pobavil opět publikum.

Beseda se nesla v rámci otázek lidí z publika. Ty se týkaly nejen všedního života, ale například i kauz, se kterými je Xaver spojovaný. V době, kdy přecházel z Frekvence 1 na Český rozhlas, ho totiž v reportáži Newsroomu redaktoři označili za přítele Miloše Zemana. „Nechápu, kde to vzali. Já s Milošem nejezdím na dovolenou, ani spolu netrávíme svátky. Nepřejeme si k narozeninám, na mejdanu na Pražském hradě jsem také nikdy nebyl," uvedl. Když měl v Českém rozhlase na rozhovoru Andreje Babiše, Hlídací pes v jednom článku situaci nazval: zábavný pořad, který slouží jako PR pro politiky. „Pracuju ve státním rádiu, mám nad sebou šéfa, dramaturga, ředitele, management. Dělám to, co mám zadané, nemohu si vybrat, kdo přijde," vyjádřil se.

Veselý popisoval své přátelství s Petrem Novotným, který mu kdysi navrhl výlet do Las Vegas. Xaver, který měl v té době strach z létání, se snažil z výletu vymluvit. „Řekl jsem mu, že nemám pas, vízum a že mi nedají ve Frekvenci dovolenou. On odpověděl, že vše už zařídil, takže jsem jet musel. Dnes jsem za to rád, Las Vegas jsem si moc oblíbil, letos tam pojedu po šestadvacáté." O městě také napsal knihu Moje Las Vegas: aneb město, které nikdy nespí.

Monologem o Novotném nechtěně obrátil pozornost na jeho syna Pavla Novotného, starostu Řeporyjí. S ním se v posledních dnech pojí kauza pomníku, který chce postavit na počest vlasovcům. „Nebudu to komentovat. Petra mám rád, Pavel je jeho syn, proto se k tomu nebudu vyjadřovat," distancoval se Veselý.

Xaver prozradil svůj názor na Českou televizi. Ta podle něj neměří všechny stejným metrem, jak by měla v rámci toho, že je veřejnoprávní. V současné době je podle něj nejvyváženějším zpravodajstvím TV Prima. 

Svěřil se také s plány do budoucna. Chce vylepšit XTV a napsat další knihu. Politika ho nikdy netáhla, ale chystá se kandidovat do Rady České televize. Na otázku, jak zvládá stres, odpověděl jednoznačně: „Mám nervy obalené tukem." 

Na konci besedy byl prostor pro ty, kteří si chtěli s Xaverem pořídit fotografii nebo si od něj nechat podepsat knihu.

Zobrazeno 2312 krát
Naposledy upraveno: čt., 12. prosinec 2019 22:52
Pro psaní komentářů se přihlaste