út., 20. říjen 2015 10:08

Jamie Oliver nabádá Camerona ke statečnosti a zavedení daně na limonády

VELKÁ BRITÁNIE - Populární kuchař včera předložil britskému parlamentu návrh na uvalení až 20 procentní daně na sladké limonády. Vyzval premiéra Davida Camerona a výbor pro zdraví, aby se „zachovali jako rodiče a udrželi potravní průmysl v lati“. Pokračuje tím tak ve své bitvě proti obezitě školáků. Podpisem pod petici jeho záměr podpořilo na 150 tisíc britských občanů.

 Podle Olivera je konzumace nápojů s vysokým obsahem cukru jeden z největších problémů ve stravování dnešních dětí a teenagerů. Způsobuje mimo jiné vysokou kazivost zubů, náchylnost k diabetickým onemocněním či obezitu. Světoznámý kuchař říká, že daň 7 pencí na každou běžnou plechovku limonády přinese až 1 milion liber ročně. tyto peníze mohou být dále použity na prevenci. 

"Daň by měla výrobcům připomenout, kdo tady hraje prim. Je to dětské zdraví a vláda. Měli bychom pochopit, kdo vede tuto zemi. Je to byznys - který profituje ze špatného zdravotního stavu - nebo jsme to my?", říká Oliver.

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že se problémem zabývá: "Tato vláda je odhodlaná změnit situaci týkající se dětské obezity. Vyvíjíme komplexní strategii, která zkoumá všechny faktory zahrnující i konzumaci cukrů, které přispívá nadváze dětí. Tato strategie bude zveřejněna v nadcházejícíh měsících."

Kuchař také představil pětibodový plán boje proti cukru. Vedle zmíněné 20% daně v něm volá po zákazu vysílaní reklam, které prezentují nezdravou stravu před devátou hodinou večerní. Dále pak zmiňuje povinné označování produktů podle míry škodlivosti a množství cukru vyjádřené na počet čajových lžiček. 

Velká Británie by se daní připojila k zemím jako je Francie či Mexiko, kde po zavedení daně klesla konzumace až o 6%. V minulosti tuto daň zavedlo i Dánsko, ale kvůli ekonomickým dopadům ji následně zrušilo. Potravinářský průmysl se brání a tvrdí, že stravovací návyky dětí jsou záležitostí rodičů. Argumentuje také tím, že ve Francii sice prodej po zavedení daně klesl, ale následně dokonce stoupl.  

 

Zobrazeno 2108 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:02
Pro psaní komentářů se přihlaste