čt., 4. listopad 2021 09:20

Karjala, nové dresy a olympiáda. To vše pokryla konference hokejového národního týmu

Logo národního týmu Logo národního týmu Zdroj: Česká hokejová reprezentace
Letošní hokejovou sezónu čekají dva vrcholy – mistrovství světa ve Finsku a olympijské hry v Číně. Hráči, kteří jsou na hraně nominace o ni budou bojovat v přípravných utkáních a turnajích. Řeč přišla i na novou podobu dresů.

Česká republika - Při dnešní tiskové konferenci generální manažer Petr Nedvěd a hlavní trenér mužstva Filip Pešán odhalili kompletní nominaci pro nadcházející turnaj Karjala. Kádr tvoří především hráči, kteří bojují o nominaci na olympijské hry, ale také i z mladých a rychlých bruslařů. „Zkušené hokejisty doplnili mladí hráči, kteří působí v Extralize a ve finské lize. Očekávám tedy od našeho týmu dobrý pohyb,“ odůvodňuje výběr trenér Pešán.


Na turnaj pojedou tři brankáři, kteří si svoji porci zápasů spravedlivě rozdělí. Každý z nich odchytá jedno utkání. Jako jediný v celém týmu si svůj debut odbude hradecký gólman Štěpán Lukeš. Za své dobré výkony si nominaci vybojoval i sedmnáctiletý obránce David Jiříček, který si v dresu Plzně připsal za 18 utkání 9 bodů. „David odehraje všechny 3 utkání a měl by hrát přesilovky i oslabení. Chceme především otestovat, jestli jeho vynikající výkony v extralize budou stačit i na mezinárodní úroveň,“ komentuje nominaci Jiříčka Pešán.


Dostalo se i na řadu zkušených hráčů. Mezi vyniká například Milan Gulaš, který aktuálně okupuje druhou příčku produktivity Extraligy. Další posilou, která dorazí do Finska, je Michal Řepík ze Sparty. Ten má z nominace nejvíce odehraných mezinárodních utkání a vstřelených branek. „Ne všichni hráči, kteří budou bojovat o olympiádu v této sestavě jsou. Ze zdravotních anebo jiných důvodů například chybí Vladimír Sobotka či Roman Červenka,“ doplňuje hlavní trenér Pešán.


Roman Červenka s Liborem Šulákem jsou i přes jejich snahu reprezentovat v rozporu s covidovými nařízeními. Ani jeden totiž není naočkovaný oficiální vakcínou, což výrazně znemožňuje účast na mezinárodní utkání. Červenka je přitom třetí v kanadském bodování švýcarské ligy a Šulák nejproduktivnější hráč Vladivostoku v KHL.

 

cervenka

Kapitán Roman Červenka a spoluhráč Roman Horák (Zdroj: hokej.cz)

 

Realizační tým má plánu před olympijskými hrami odcestovat za hráči i do Ameriky. „Za velkou louži před olympiádou pojedu já i Filip. Zatím jsme ale s hráči moc nekomunikovali. NHL teprve začala a kluci se potřebují soustředit na své výkony,“ poznamenává generální manažer Nedvěd. Verdikt o tom, jestli NHL uvolní své hráče na olympiádu padne 10. ledna 2022. Během následujících čtyřech dnů vedení národního mužstva oznámí nominaci na olympijské hry.


Svou podobu změní i národní dresy. Místo původního nápisu Czech Republic na nich nyní najdeme pouze Česko. Obraz lva s korunkou na hrudi zůstane. Národní tým v nich vystoupí na MS, turnajích a přípravných utkáních. Na ZOH v Pekingu se ale čeští hokejisté představí v dresech se státním znakem.

 

dresy2

Aktuální národní dres (vlevo), původní národní dres (vpravo) (Zdroj: Česká hokejová reprezentace)

 

Nominace Česka na Karjala cup


Brankáři: Štěpán Lukeš (Mountfield HK), Miroslav Svoboda (HC Škoda Plzeň), Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec)

Obránci: Jakub Jeřábek (HC Spartak Moskva/KHL), Libor Zábranský (Mikkelin Jukurit/Finsko), David Sklenička (Jokerit Helsinky/Finsko), Filip Pyrochta (SaiPa Lappeenranta/Finsko), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Finsko), Lukáš Klok (Neftěchimik Nižněkamsk/KHL), Jan Ščotka (JYP Jyväskylä/Finsko), David Jiříček (HC Škoda Plzeň)

Útočníci: Jakub Flek (HC Energie Karlovy Vary), Lukáš Jašek, Jiří Smejkal (oba Lahti Pelicans/Finsko), Pavel Kousal, Ondřej Najman (oba BK Mladá Boleslav), David Kaše, Michal Řepík, Filip Chlapík (všichni HC Sparta Praha), Matěj Stránský (HC Davos/Švýcarsko), Michael Špaček (Frölunda HC/Švédsko), Milan Gulaš (Motor České Budějovice), Petr Kodýtek (HC Škoda Plzeň), Luboš Horký (HC Kometa Brno), Matěj Blümel (HC Dynamo Pardubice)

Zobrazeno 718 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. listopad 2021 13:05
Pro psaní komentářů se přihlaste