čt., 2. březen 2017 00:23

Klasickou patnáctku v Lahti ovládl Fin Niskanen, Bauer skončil devatenáctý

Medailisté ze závodu na 15 kilometrů klasickou technikou na mistrovství světa v Lahti. Medailisté ze závodu na 15 kilometrů klasickou technikou na mistrovství světa v Lahti. Zdroj: facebook.com/Lahti2017/
Lahti – Běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil ve svém pravděpodobně posledním individuálním závodě na mistrovství světa devatenáctou pozici. Z vítězství se raduje domácí závodník Livo Niskanen před Martinem Johnsrudem Sundbym a Niklasem Dyrhaugem.

Bauer, který pamatuje i předchozí šampionát v Lahti v roce 2001 a pro něhož to bylo celkově jedenácté mistrovství světa, má ve své sbírce pět medailí z mistrovství světa a olympijských her. Rodák z Božího Daru, jenž se specializuje spíše na dálkové běhy, si ale výrazně vylepšil svůj výsledek z posledního závodu na patnáct kilometrů klasickou technikou z úvodu sezóny, kdy ve finské Ruce dojel devětadvacátý.

Se startovním číslem třicet vyrazil do závodu ještě před elitní skupinou. Ani to mu však nepomohlo k výraznějšímu úspěchu. Od prvních mezičasů už Bauer za nejlepšími zaostával a po většinu závodu se pohyboval ve druhé desítce. „Na začátku jsem ztratil docela dost, než jsem se dostal do tempa. V prostřední části jsem jel dobře a ke konci už jsem nezvládal,“ řekl po závodě České televizi devětatřicetiletý reprezentant. Druhý běžecký okruh však zvládl o něco rychleji, což mu zajistilo konečnou devatenáctou příčku se ztrátou dvou minut a tří vteřin na vítězného Fina Niskanena.
"Vnímal jsem podporu na trati od rodiny a všech, které jsem pozval. Možná proto jsem se o to víc snažil pořádně vydat. Nebyl to úplně vydařený závod, ale na druhou stranu určitě to nebudu hodnotit špatně. Je to poslední individuální závod, nebudeme si to kazit…,“ dodal. Podobně jako velká část závodníků, měl i Bauer problémy s rozbředlou tratí. "Bylo to hodně hrabavé, asi jako když jedete na kole na písku. Musíte s citem a ne do toho prát, jako když máte zmrzlou stopu," popsal situaci Bauer.

Teď by se měl Bauer ještě představit v páteční štafetě. Stříbrnou medaili z padesátikilometrového závodu z Falunu, který se však tentokrát pojede volnou technikou, obhajovat nebude.

Niskanen si po nedělním neúspěchu ze sprintu dvojic, kdy v závěrečném souboji o medaili smolně upadl po kolizi s Norem Iversenem, vynahradil zklamání a na druhého Sundbyho měl v cíli náskok téměř 18 vteřin. "Nikdy jsem nemyslel, že jednou budu nejlepší na světě. Mám za sebou těžkou minulou sezonu a díky všem, kteří mě podporovali, i když se mi nedařilo," uvedl Niskanen, který tak pro Finsko získal titul mistra světa po šesti letech.

Naopak prokletí Sundbyho, vedoucího muže světového poháru, stále trvá. Na další šanci, získat první individuální zlato v kariéře si bude muset ještě minimálně do neděle počkat.

Další český reprezentant Martin Jakš obsadil 28. místo, Petr Knop skončil o deset míst za ním a Miroslav Rypl dojel jednapadesátý.

Zobrazeno 2129 krát
Naposledy upraveno: pá., 3. březen 2017 15:50
Pro psaní komentářů se přihlaste