út., 2. květen 2017 19:20

Kočka Ola provede teenagery Olomoucí

Komiks s kočkou Olou Komiks s kočkou Olou Zdroj: www.olomouc.eu
Olomouc-Kočka Ola, oblíbená i když poněkud netradiční průvodkyně olomouckou historiií, si tentokrát připravila program pro náctileté. Postavička kočky Oly provádí zájemce městem už od září 2013, avšak dříve se věnovala hlavně dětem z mateřských škol a žákům prvního stupně. Prohlídky jsou zdarma a malé děti po jejich absolvování obdržely pracovní sešit s důležítými informacemi, ale také s kvízy o městě či jeho významných osobnostech. Do dnešního dne se s kočkou Olou prošlo Olomoucí na pět tisíc dětí, proto se město rozhodlo zaměřit i na ostatní věkové kategorie.

Komentované vycházky po Olomouci, které zajímavou formou doplňují učivo dějepisu a činí ho atraktivnějším, nabízíme nyní žákům druhého stupně základních škol a studentům nižších ročníků gymnázií. Praxe a reakce pedagogů potvrzují, že prohlídky připravené speciálně pro danou věkovou skupinu dokáží zvýšit povědomí o historii a pamětihodnostech Olomouce,“ objasnil náměstek primátora pro školství a kulturu Pavel Urbášek. Letošní prohlídky startují v květnu a nabízí zájemcům možnost vybrat si z celkem deseti možných tras, přičemž se objevuje i jedna nová. Začíná na Dómském návrší a přes Biskupské náměstí pokračuje Křížkovského ulicí na náměstí Republiky, Michalské návrší a Purkrabskou ulicí směřuje na Dolní náměstí. Na samotné trase je celkem deset stanovišť, která přibližují nejvýznamnější události, místa i pozoruhodná díla a stavby.

I starší děti obdrží po absolvování prohlídky menší dárek, a to komiks, který spojuje historii Olomouce s historií celé země. „Žáci se budou moci následně zapojit do soutěže, ve které by měli ztvárnit postřehy, které si z programu odnesli. Jestli to udělají formou nějakého literárního útvaru, zpracují výtvarně nebo do soutěže přihlásí vlastní fotografii, to už je zcela na jejich volbě,“ uvedla Blanka Halounová z oddělení kultury olomouckého magistrátu. Poprvé budou letos prohlídky probíhat nejen v květnu a v červnu, ale i na podzim. Děti se jich budou moci zúčastnit i v rámci školních výletů, táborů a dalších podobných aktivit. Samotnými průvodci pak budou historik Jiří Šmeral a grafik Martin Šilar, autoři komiksového průvodce.

Zobrazeno 2367 krát
Naposledy upraveno: pá., 5. květen 2017 18:47
Pro psaní komentářů se přihlaste