út., 28. duben 2015 13:01

Komu tam spadne nejvíc koulí?

Sheffield, Velká Británie – Do divadla Crucible v severoanglickém Sheffieldu se sjela v polovině dubna světová snookerová elita. Tato kulečníková hra je populární zvláště v Británii, Číně a Austrálii, ale celosvětově mistrovství světa sleduje v televizi asi tolik lidí jako cyklistickou Tour de France.

Od 18. dubna se na dvou stolech v nevelkém divadle střídá 32 hráčů, kteří se smí účastnit buď přímo kvůli svému žebříčkovému postavení, nebo prošli kvalifikací. Světová jednička obhajující titul mistra světa z loňského roku Angličan Mark Selby však po tvrdé bitvě v prvním kole vypadl hned v tom druhém. A to s mladou nadějí skotského snookeru Anthony McGillem. Nakonec překapivě Selby znovu bojoval, nestačilo to ale na lepší výsledek než 9-13. Prokletí, totiž, že žádnému mistru světa se nepodařilo obhájit titul hned napoprvé, tak trvá.

Dále však turnajem bez problémů prochází legenda této hry, světová dvojka, pětinásobný vítěz turnaje a miláček davů Ronnie O´Sullivan. Ten v prvním kole porazil kvalifikanta Craiga Steadmana 10-3 a ve druhém Metthewa Stevense 13-5. Ve čtvrtfinále jej už však čeká poněkud tvrdší oříšek v podobě světové desítky Stuarta Binghama. Bohužel, v České Republice nejsou žádní hráči na natolik vysoké úrovni, aby se mohli byť jen zúčastnit kvalifikace čítající 128 hráčů.

I když český divák asi upřednostní domácí mistrovství světa v ledním hokeji, komu se snooker zalíbí ještě stále může do Sheffieldu do legendární arény v Cruciblu zajet i přeto, že letos už zbývá jen velmi málo lístků, jejichž cena začíná na 60 liberách. Ceny vstupenek na zápasy prvního kola pro příští rok by měly být k dostání od 30 liber.

foto: http://i.dailymail.co.uk/

 

Zobrazeno 1702 krát
Naposledy upraveno: út., 28. duben 2015 15:17
Pro psaní komentářů se přihlaste