st., 10. prosinec 2014 11:47

Konec luštění nečitelného textu

Web je plný nejen lidí, ale i automatických programů, které se přihlašují, stahují a registrují po celém internetu a rozesílají reklamy do všech směrů. 

 

Zastavení těchto programů není tolik složité. Úkol zní lehce, opište text z obrázku. Jenže jak se vyvíjí technologie, tak i automatické programy prochází úpravami a vylepšeními. Tak se stalo, že čtení obrázkového písma přestalo být pro programy problémem. Tím dochází ke snaze čtení obrázků co nejvíce ztížit a právě zamotané pokroucené texty už začínají dělat problémy i lidem.

Jednoduchému systému na rozeznání robota od člověka právě vysvitla zelená. Společnost Google, která koupila systém oblíbený reCAPTCHA, který má právě obrázkové písmo na starosti, přišla se zajímavou inovací. Stačí zakliknout tlačítko: „Nejsem robot“ a žádné opisování textu není nutné.

Nová reCAPTCHA totiž s vaší identifikací začne již ve chvíli, kdy na webovou stránku zavítáte. Skript v pozadí sleduje, jakým způsobem pohybujete kurzorem myši a zda se chováte jako člověk, nebo jestli je váš pohyb po stránce nepřirozený. 

Opisování přesto zcela nezmizelo. Jestliže skript získá podezření, že je zakliknutí falešné, vyskočí okno se starou známou reCAPTCHOU a znovu uplatníme detektivní schopnosti při luštění obrázku. Firmy Google čerpá data především z popisných čísel Google Street View. Můžete se tak utěšovat, že vaše případné zdržení nebylo úplně zbytečné a pomohli jste Googlu zachytit nové informace do svých map. 

Mobilní uživatelé budou mít při používání tohoto systému drobný problém. Skript totiž nedokáže zachytit jejich pohyb myší. Mobilní zařízení tak dostanou na výběr mezi několika zvířátky, mezi kterými budou hledat ta, která odpovídají obrázku. 

Nový systém reCAPTCHA nabízí dvojí ochranu proti automatickým webovým robotům a podle vývojářů by měl ušetřit uživatelům čas s luštěním nesmyslných vzorců. 

 

Zdroj obráku: www.google.co

Zobrazeno 1729 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 02:34
Pro psaní komentářů se přihlaste