st., 10. prosinec 2014 11:57

Kosovo bude startovat na Olympiádě v Riu

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uznal Kosovo jako svého plnohodnotného člena. Kosovští sportovci tak mohou poprvé reprezentovat svou zemi a to již na hrách v Riu de Janeiru v roce 2016. 

 

Kosovo bylo přijato již v říjnu, ale pouze provizorně. Až dnešním dnem výkoný výbor MOV definitivně potvrdil přijetí Kosova na zasedání v Monaku.

Bývalá srbská provincie, která v roce 2008 vyhlásila samostatnost, se stala 205. členem MOV. Srbsko proti tomu protestuje a nadále považuje kosovské území za své. 

„Není to dobré rozhodnutí, protože otevírá dveře pro budoucí precedenty, jež mohou ohrozit světový sport. Jaký motiv má udělení plného členství takzvanému státu, který není uznán OSN?“ uvedl v tiskovém prohlášení srbský premiér Vanja Udovčič, trojnásobný olympijský medailista ve vodním pólu. Udovčičova slova však nejsou pravdivá, protože Kosovo je samostatný stat uznaný 108 ze 193 členských států, včetně České republiky. Pouze není členem OSN.

V Monaku však k žádné rozepři nedošlo. „Prezident Srbského olympijského výboru uvedl, že z toho rozhodnutí nemá radost, ale akceptuje ho v zájmu sportovců. Rád bych proto panu Vlademu Divacovi veřejně poděkoval za jeho sportovního ducha a za to, že nadřadil zájmy kosovských sportovců osobním zájmům,“ řekl prezident MOV Thomas Bach.

 

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

   

Zobrazeno 1796 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 02:48
Pro psaní komentářů se přihlaste