čt., 24. listopad 2016 12:56

Králem cyklistiky 2016 je biker Jaroslav Kulhavý

Stříbrný medailista z Ria 2016 Jaroslav Kulhavý Stříbrný medailista z Ria 2016 Jaroslav Kulhavý Zdroj: ČTK/Petr Toman
Praha - Českým Králem cyklistiky se stal biker Jaroslav Kulhavý. Anketu po hattricku v letech 2010 až 2012 ovládl už počtvrté a vyrovnal tak rekord Romana Kreuzigera.

„Samozřejmě je to hodně příjemné. Nejvíc bylo asi vidět stříbro z olympijských her. Nebýt olympiády, měl bych to hodně těžké, protože úspěchy jsem letos neměl v české cyklistice jen já. Super výsledků byla spousta. Hodně si ocenění vážím,“ řekl pro isport.blesk.cz Kulhavý.

Olympijský rok však pro Kulhavého nezačal dobře. V předsezónním závodě upadl a zlomil si loketní kost. Zranění si vyžádalo operaci a nebylo jisté, jestli se dokáže dostatečně připravit na obhajobu zlaté olympijské medaile.

Na domácím mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v bouřlivé atmosféře vybojoval dvě stříbrné medaile. Z jedné z nich se radoval s českou štafetou a v individuálním závodě nestačil pouze na věčného rivala Švýcara Nina Schurtera. Na olympijské hry do Ria jel s cílem obhájit zlatou medaili z Londýna. Na čele se dlouhou dobu statečně pral o vedení opět se švýcarským jezdcem, na kterého nakonec nestačil. „Tahle medaile je pro mě letos maximum, byl jsem zraněný, jsem rád, že jsem to dokázal,“ hodnotil Kulhavý výsledek z olympiády. Nejen za stříbrné medaile z velkých akcí zvítězil v anketě o Krále cyklistiky.

V kategorii silnice se radoval z ocenění Petr Vakoč, který zvítězil před desátým z letošního Tour de France Romanem Kreuzigerem. Nejlepším cyklokrosařem se stal Michael Boroš a králem dráhové cyklistiky je letošní evropský šampion Tomáš Bábek.

Do cyklistické síně slávy byli uvedeni cyklokrosaři František Jursa a in memoriam trojnásobný mistr světa Radomír Šimůnek starší.

Výsledky: Král cyklistiky – Jaroslav Kulhavý, cyklokros – Michael Boroš, sálová cyklistika – Filip Váňa a Martin Drabálek, handicapovaní – Ivo Koblasa, juniorka roku – Sára Kaňkovská, dráha – Tomáš Bábek, bikros – Romana Labounková, horská kola – Jaroslav Kulhavý, silnice – Petr Vakoč, síň slávy – Radomír Šimůnek starší a František Jursa

 

Zobrazeno 2285 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. listopad 2016 13:45
Pro psaní komentářů se přihlaste