út., 26. duben 2022 16:21

Křetínský nechal změnit titulní stranu Marianne tři dny před volbami. Podle redakce jde o útok na redakční nezávislost

Jak vypadala původní a nová titulka předvolební Marianne? Jak vypadala původní a nová titulka předvolební Marianne? Zdroj: Koláž: Le Monde
Paříž - Daniel Křetínský nechal změnit titulní stranu čísla francouzského týdeníku Marianne, který vlastní, ze čtvrtka 21. dubna 2022, tři dny před druhým kolem francouzských prezidentských voleb. Titulek „Navzdory hněvu… vyhnout se chaosu“ tak vyznívá ve prospěch Emmanuela Macrona, nyní již vítěze voleb. Redakce Marianne vydala prohlášení, kde vyjadřuje svůj ostrý nesouhlas.

Daniel Křetínský, čtvrtý nejbohatší Čech a většinový akcionář francouzského týdeníku Marianne, podle redakce novin zasáhl do úprav titulní strany 1310. čísla ze čtvrtka 21. dubna 2022. Tři dny nato, 24. dubna 2022, proběhlo ve Francii druhé kolo prezidentských voleb. Křetínský nechal změnit titulek u fotografie kandidátů Marie Le Pen a Emmanuela Macrona tak, že výsledný text jasně vyzníval ve prospěch Macrona. Titulní fotografie zachycovala oči Macrona a Le Penové. Původní titulek jako celek nesl název „Hněv… nebo chaos?“. U očí Macrona se psalo „Hněv…“ a u očí Le Penové „… nebo chaos?“. V nové, upravené verzi stálo „Navzdory hněvu…“ u Macrona a „…vyhnout se chaosu.“ u Le Pen. Tato zásadní změna ovlivnila vyznění celého čísla ve prospěch Macrona, který volby nakonec vyhrál a obhájil tak prezidentský mandát.

Redakce týdeníku Marianne zveřejnila ve středu 20. dubna 2022 k tomuto nadcházejícímu číslu prohlášení na svém twitterovém účtu. Považuje zásah Křetínského za útok na redakční nezávislost. Jen o pár hodin později vydala na twitteru prohlášení také jeho šéfredaktorka Natacha Polony. Uvedla, že při výběru titulku vzala na vědomí názor redakce i společnosti Czech Media Invest, která Marianne vlastní a jejímž předsedou je právě Křetínský.

Znění prohlášení redakce
Sdružení redaktorů Marianne
Paříž, 19. dubna 2022
Sdružení redaktorů Marianne (SRM), svolané na valné hromadě, odsuzuje bezprecedentní útok na jeho nezávislost. Hlavní akcionář novin přímo zasáhl do úprav titulní strany čísla, které vyjde tento čtvrtek 21. dubna 2022. Tento zásah našeho hlavního akcionáře, Daniela Křetínského, představuje vážný útok na redakční nezávislost Marianne. Osobně se však novinářům dvakrát zavázal, že tento základní princip bude respektovat. Až dosud tak činil. Vybírat z několika podob editoriálu je oprávněno pouze vedení redakce. Naše dobré výsledky prodeje a čtenosti od začátku roku nás utvrzují v myšlence, že úspěch Marianne se spoléhá na identitu a redakční nezávislost novin. Jsme proti a budeme proti jakémukoliv zásahu do těchto dvou principů.
Kancelář SRM

 

Le Pen na svém twitterovém účtu sdílela toto prohlášení s poděkováním redaktorům ze SRM za odhalení vlivu zisku na zásah editorů v médiích. Redaktoři obratem sdíleli několik otisků z tohoto čísla, kde kritizují oblasti její politiky, a vyzvali ji k přečtení celého čísla.

Zobrazeno 368 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 19:56
Helena Hrubá

studentka francouzské filologie a žurnalistiky; absurdistan stan

Pro psaní komentářů se přihlaste