Kvůli suchu je v ohrožení i pivo

Ohodnoťte tento článek
(0 hlasů)
Přežije ječmen?
Přežije ječmen? Zdroj: visitplzen.eu
ČR – Poslední roky, které jsou velice suché, velmi ohrožují také kvalitu piva. Každoroční sezónní výkyvy počasí, dlouhotrvající sucho a extrémní vítr vedou k tomu, že jarní ječmen nedosáhne dostatečných kvalit. Porosty i s nalévajícími obilkami zaschnou daleko dříve, než by měly.

Ani produkce druhého ječmene ozimého není úplně ideální ke sladování. Vědci se tedy rozhodli najít jinou cestu, jak zajistit dostatečnou kvalitu této suroviny. Řešením se zdá být genetická úprava ječmene tak, aby byl více odolný před nepříznivými klimatickými podmínkami.

"V klimatických podmínkách Česka, především oblasti Hané, Polabí nebo jižní Moravy. Tyto oblasti trpí nejvíce suchem,“ uvedl vedoucí brněnského pracoviště Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Vratislav Psota.

Dále také vysvětlil, proč mají největší problémy právě tyto rostliny. "Jarní sladovnický ječmen je plodina s krátkou vegetační dobou a malým kořenovým systémem. Klimatická změna na ni proto dopadá více než na jiné.“

Další řešení se nabízí v podobě ječmene ozimého, který by za pomoci genetiky, mohl být dostatečně kvalitní i pro sladovnickou činnost. Sládci i konzumenti musí doufat, že se vědcům podaří najít způsob, jak zlepšit kvalitu ječmene co nejdříve.

Naposledy upraveno:
Pro psaní komentářů se přihlašte

Poslední články

Visit the best review site bbetting.co.uk for Bet365 site.

Články podle data

« Srpen 2020 »
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Jsme na Facebooku

O portálu

Zpravodajsko-publicistický portál Pres.UPmedia.cz je cvičným médiem, prostorem pro tvorbu studentů oboru Žurnalistika na Katedře mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Vznikl (ještě jako bezejmenný projekt) na konci roku 2007 s úkolem nabídnout studentům platformu pro veřejné publikování jejich žurnalistické... číst dál

2015 © Pres.UPmedia.cz - Katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci | Joomla SEF URLs by Artio | webmaster: petben.cz

Přihlášení nebo Registrace