so., 5. září 2020 21:30

Lavičky s oteklými kotníky upozorní na rizika vzniku srdečních onemocnění

Chronické srdeční selhání má několik projevů, oteklé kotníky jsou jen jedním z nich Chronické srdeční selhání má několik projevů, oteklé kotníky jsou jen jedním z nich Zdroj: Ruku na srdce
Olomouc – Chronické srdeční selhání je civilizačních onemocnění, kterým trpí až každý pátý člověk starší 40 let. Účinnou prevencí přitom může být i dostatečný a pravidelný pohyb. Jak by měl vypadat a co dalšího lze proti nemoci dělat se zájemci dozví na Pacientském dni Fakultní nemocnice Olomouc, který proběhne v pátek 11. záři od 9 do 12 hodin na Výstavišti Flora.

„Příchozí se zde dozvědí zajímavé informace o zdraví srdce, o chronickém srdečním selhání, budou moci konzultovat na čerstvém vzduchu s kardiology z Fakultní nemocnice Olomouc a vyzkoušejí si i cvičení pro zdraví jejich srdce,“ zve Miloš Táborský, přednosta I. Interní kliniky kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc.

Mapa_trasa_Olomouc.jpg

Sledování kondice
Zároveň s tím organizace Ruku na srdce zpřístupní Srdeční procházkovou trasu. Ta je dlouhá asi 500 metrů a je lemovaná oranžovými židlemi s oteklými kotníky jakožto jedním z příznaků nemoci, informačními tabulemi a značená je symbolem ruky na srdci.

„Srdeční procházková trasa může pacientům pomoci k pravidelnému sledování jejich kondice. Pokud pacient, který využívá trasu k procházkám pravidelně a nikdy mu nedělala problém, začne mít náhle potíž s jejím zvládnutím, a to například tak, že se nadměrně zadýchává a je unavený, ačkoli se tyto obtíže při jiných pravidelných procházkách dosud nedostavovaly, může mu tím tělo naznačovat, že se na jeho zdravotním stavu něco změnilo a je třeba se obrátit na ošetřujícího lékaře,“ vysvětluje Kristýna Hudeová.

První trasa byla otevřena loni v Praze, letos se projekt rozšíří do Olomouce, Hradce Králové a Plzně. Židle budou v parku stát do 12. října.

Zobrazeno 1875 krát
Naposledy upraveno: čt., 10. září 2020 22:36
Pro psaní komentářů se přihlaste