po., 21. říjen 2019 13:29

Lidé po celé republice sázeli stromy

Den za obnovu lesa Den za obnovu lesa Zdroj: Lesy ČR
Česká republika – Lesy na našem území se během víkendu rozrostly o stovky tisíc nových sazenic. Lidé ve čtrnácti městech totiž v rámci Dne za obnovu lesa vysázeli malé javory, jedle, buky, či lípy.

Přes 31 tisíc dobrovolníků v sobotu vypomohlo při obnově české krajiny. V rámci akce organizované státním podnikem Lesy ČR se podařilo na místech po celé republice zmírnit škody způsobené kůrovcovou kalamitou i jinými příčinami odlesňování. Největší zájem zaznamenaly střední Čechy. Do obce Vráž na Berounsku zavítalo téměř pět tisíc lidí a během celého odpoledne dobrovolníci vysadili okolo padesáti tisíc sazenic.

Lidé, kteří chtěli přispět k obnově lesního porostu, nepotřebovali pro výsadbu vlastní vybavení. Po příchodu do lesa měli připravené motyky, krumpáče a další potřebné nástroje. Stejně tak obdrželi i samotné sazenice různých druhů, vždy v závislosti na potřebách dané lokality.

Lesy přilákaly všechny generace, lidi s různými zájmy a profesemi. Kromě dětí, studentů, dospělých a seniorů ale zalesňovaly i mnohé spolky, zejména ty z nich, které jsou spjaté s přírodou. Nechyběli tedy skauti, Klub českých turistů, dobrovolní hasiči, Český svaz ochránců přírody a mnoho dalších.

Akce se setkala s pozitivními ohlasy široké veřejnosti. „Jsem moc rád, že přišlo tolik lidí, kteří se spolu s námi dnes podíleli na výsadbě lesa pro nové generace. Nešlo nám o rekordy, ale zájem a nasazení účastníků byl obdivuhodný. Chtěli jsme veřejnosti představit les 22. století, který už dnes sázíme a v příštích letech budeme sázet v ještě větší míře. Obrovský zájem veřejnosti nás velmi těší a současně zavazuje k budoucí péči o stromy vysazené nejen dnes. Klobouk dolů a děkuji všem účastníkům i devíti stovkám kolegů v celé republice, kteří akci zorganizovali,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Termín akce zvolili organizátoři symbolicky, na neděli 20. října připadá Mezinárodní den stromů. Akci podpořilo mnoho osobností. Pozvání přijali například herec Jiří Bartoška, v jihočeské Kleti strom zasadila olympijská vítězka Kateřina Neumannová, do Zlína zavítal šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais. Všechna místa, na kterých dobrovolníci sázeli stromy, plánovaly Lesy ČR v blízké budoucnosti zalesnit, pomoc přítomných tedy společnosti přišla vhod.

Zobrazeno 1097 krát
Naposledy upraveno: po., 21. říjen 2019 16:51
Pro psaní komentářů se přihlaste