út., 20. říjen 2020 10:57

Lokální záplavy zaskočily Olomoucko

Vylitá říčka Oskava v Benátkách, místní části Štěpánova Vylitá říčka Oskava v Benátkách, místní části Štěpánova Zdroj: SPH
Olomoucko - V období od 12. do 15. října tohoto roku zasáhly východní část republiky vydatné deště. Projevilo se to i ve vzestupu vodních toků. Jiná situace nebyla ani v Olomouckém kraji, kde se zejména lidé na Uničovsku obávali opakování situace z letošního června, kdy zde blesková povodeň napáchala velké škody. Nakonec se však jako nejproblematičtější ukázalo vylití toku Oskavy v katastru obce Štěpánov a také říčky Olešnice nedaleko Brodku u Přerova.

Již 14. října večer mohli všichni občané s obavami sledovat stále stoupající hladinu Oskavy, která je po většinu roku nenápadnou říčkou a na své mohutnosti získá pouze při zvýšené intenzitě srážek. V Moravské Huzové se tato říčka vylila již v odpoledních hodinách, ale zatím bez zásadního vlivu na život obyvatel.

Během noci však došlo k vylití Oskavy v okolí místní části Benátky. Zde si voda našla cestu skrz pole a také přes místní komunikaci do Štarnova, kterou policisté okamžitě uzavřeli.. Tato komunikace byla neprůjezdná i celý následující den a řidiči jedoucí na Šternberk museli uzavřený úsek objíždět přes Moravskou Huzovou.

Sklepy se ocitly pod vodou

Nezkrotný živel se rozlil do okolních polí a nezanedbatelně stoupla také hladina spodní vody, což bylo příčinou zatopení sklepů. Mnozí začali svépomocí s odčerpáváním, ale sami později přiznali, že to vůbec nepomohlo.

Vždy to odčerpám, ale nepomůže to, ta spodní voda se tam za chvíli zase nakumuluje," postěžoval si jeden postarší muž ze Štěpánova.

Občané postižení záplavami také v hojném počtu využili pomoci místních dobrovolných hasičů, kteří pomáhali zejména s již zmíněným odčerpáváním vody ze sklepů. Našli se však i tací, kteří o žádnou pomoc nepožádali a čekali, až voda opadne. Jedním z nich byl i pan Leibner. 

Vůbec jsem netušil, že máme ve sklepě vodu. Pak mě napadlo se tam podívat, a uviděl jsem naprostou zkázu. Bylo tam více než osmdesát centimetrů spodní vody, což nebylo ani v roce 1997, když se vylila Morava. Všechny kompoty a zavařeniny jsou zaplavené a až voda opadne, tak je budeme muset všechny vyhodit a prostory dlouhodobě větrat, jinak se tam bude dařit plísním. Je to zkrátka hrůza." 

Olešnice zatopila podjezd v Brodku

Ještě zajímavější okolnosti těchto záplav byly v Brodku u Přerova. Místní říčka Olešnice se vylila do okolí zejména kvůli stavidlům, která zůstala zavřená, což za žádných okolností nemělo nastat. Případ již vyšetřuje policie a viníkovi v případě prokázání pochybení či dokonce úmyslu hrozí až dva roky vězení.

Největší škody živel způsobil v podjezdu pod železniční tratí, který voda z Olešnice zcela zatopila, a to i  přesto, že byl vysoký téměř čtyři metry. Pod vodou se ocitly i přilehlé zahrady a sklepy, s jejichž odčerpáváním opět pomáhali dobrovolní hasiči. Teprve v pátek 16. října se situace začala pomalu vracet k normálu, odklízení škod však potrvá ještě několik týdnů.

V přílohách se můžete podívat na fotografie rozvodněné říčky Oskavy pořízené 15. října tohoto roku v Benátkách, místní části Štěpánova.

Zobrazeno 1165 krát
Naposledy upraveno: po., 2. listopad 2020 12:41
Pro psaní komentářů se přihlaste