ne., 8. listopad 2015 19:18

Galerie Caesar nabízí nový pohled na matematiku

Olomouc – Výstava s velmi netradičním tématem se nově otevírá v olomoucké Galerii Caesar. Přináší propojení světa matematiky se světem výtvarného umění, a představuje tak díla inspirovaná geometrií či kombinatorikou. Mezinárodní expozice se nazývá Ars Combinatoria a potrvá do 27. listopadu 2015.

Myšlenka uspořádat takto zaměřenou výstavu přišla od vedoucího katedry matematické analýzy a aplikací matematiky olomoucké přírodovědecké fakulty Jana Andrese. Vznikla během služební cesty do Paříže, kde se autor setkal se Sébastienem Preschouxem, jedním z vystavujících umělců.

„Výstava dokumentuje možnost netriviálních přesahů vědy a umění, které mnohdy bývají velmi překvapivé. Na jedné straně může být vědecká ilustrace sama o sobě artefaktem ve výtvarném umění, na straně druhé umělci mnohdy vytvoří spontánně díla, která mohou mít vědeckou, v tomto případě matematickou interpretaci,“ uvedl Jan Andres pro Českou tiskovou kancelář.

Mezi prezentující umělce patří Mark Dagley, americký malíř a grafik, člen sdružení Amerických abstraktních umělců. Jeho díla se nachází v mnoha veřejných i soukromých sbírkách po celém světě. Dále francouzský designér a tvůrce 3D objektů a instalací z barevných vláken Sébastien Preschoux, či Robert Urbásek ze Slovenska. Českou republiku zastupuje Ladislav Daněk, který se podílel na realizaci více než stovky monografických nebo společných výstav a je autorem odborných publikací.

Zobrazeno 1888 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:15
Pro psaní komentářů se přihlaste