st., 26. říjen 2016 13:21

Mezinárodní festival dokumetárních filmů Ji.hlava láká nejen na soutěžní snímky

Logo letošního ročníku festivalu Ji.hlava Logo letošního ročníku festivalu Ji.hlava Zdroj: dokument-festival.cz
Jihlava – Jubiljení 20. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů s názvem Ji.hlava odstartoval úterním slavnostím zahájením. Potrvá až do neděle, vyhlášení vítězů proběhne už o den dříve. V programu je 310 různých dokumentů, z čehož některé čeká světová premiéra. 26 snímků pro festival připravila také Česká televize v rámci sekce Dokument ČT.

Ji.hlava čítá sedm soutežních a dvacet nesoutežních sekcí, které spojují filmy se stejným námětem. Diváci tak mohou vidět snímky týkající se různých světových kultur i aktuálních amerických prezidentských voleb, nebo krátkometrážní dokumenty a němé filmy s živým doprovodem.

Filmy se budou promítat na různých místech v Jihlavě. Součástí festivalu je také bohatý doprovodný pogram. „Pro dvacátý ročník jsme připravili jak výstavu o historii Ji.hlavy na Masarykově náměstí, tak i reprízové kino Lux Film Prize v Horáckém divadle, které nabídne divácky nejatraktivnější filmy,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Mezi očekávané festivalové snímky patří například Díra v hlavě, film pojednávající o romském holocaustu v Evropě za druhé světové války, a Miluj mě, jestli to dokážeš, dokument o kontoverzní sexuální asitenci pro tělesně postižené. Diváci se mohou těšit také na množství vzdělávacích filmů.

Prvním filmem, který návštěvníci festivalu už mohli vidět, byl dokument Zákon Helena režisérky Petry Nasvačilové. Ten popisuje příběh policistky, která rozkryla Berdychův gang.

Vedle cen o nejlepší dokumentární filmy jednotlivých soutěžních sekcí se v Jihlavě předává také cena diváků, cena za přínos světové kinematografii, cena Respektu a také cena o nejkrásnější filmový plakát. Sobotní slavnostní vyhlašování bude přenášet Česká televize a diváci ho budou moci sledovat na kanále ČT Art.   

Zobrazeno 1963 krát
Naposledy upraveno: st., 26. říjen 2016 17:36
Pro psaní komentářů se přihlaste