út., 20. duben 2010 15:47

Michal Musil v Olomouci

Katedru žurnalistiky navštívil Michal Musil, zástupce šéfredaktora MF DNES. V rámci jeho návštěvy pronesl přednášku na téma britské vs. české zpravodajství. Setkání proběhlo v úterý 20.dubna ve freskovém sále.

Ve své přednášce se blíže zabýval rozdíly mezi britskými a českými tituly, a jak příchod internetových, zpravodajských portálů ovlivnil tištěná média jako taková. Studenti UP i veřejnost se dověděli, že jedním z mnoha důvodů poklesu tiskových nákladů je především již zmíněný internet. Se změnou životního stylu a rychlostí dnešní komunikace se lidé začínají více přiklánět k webovému zpravodajství, které je rychlejší, aktualizované a dá se řici, že i zadarmo. Zatímco britský titul The Times v čele s Rupertem Murdochem uvažuje o zavedení poplatků za jejich webový portál Times Online, tak české noviny zatím nic takového neplánují.

Ve své prezentaci také nabídl srovnání britských periodik a jejich čtenost samotnými Brity. Část britských obyvatel, která čte tištěná média je docela zanedbatelná vzhledem k populaci Spojeného království, která se pohybuje okolo 60 milionů. Nejinak je tomu i u periodik v České republice. Počet zájemců o papírové noviny ubývá. Dalším důvodem pro snižování nákladů na tisk je ztráta zájmu o inzerci.

Zobrazeno 2418 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste