pá., 13. listopad 2020 15:56

Ministr zdravotnictví představil nový protiepidemický systém – PES

PES PES Zdroj: https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/11/PES-ilustra%C4%8Dn%C3%AD-obr%C3%A1zek-1024x533-1.png
Epidemiologickou situaci v České republice bude aktuálně vykreslovat rizikové skóre tzv. PES neboli protiepidemický systém.

V závislosti na systémem poskytnutých informacích se budou odvíjet následná opatření proti koronaviru. „Cílem je absolutní čitelnost a predikovatelnost, a proto jsou do indexu zabudovány pouze ty parametry, které si musí zjistit a také spočítat každý z nás,“ popsal ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Nový index vyhodnocuje rizika barevně a kromě celé České republiky může mapovat také jednotlivé kraje a územní celky. Škála indexu je v rozsahu hodnot 0 – 100 a bude zobrazovat postupné zhoršování nebo zlepšování situace. Opatření jsou následně navázána na pět základních úrovní.

„Pro objasnění toho, co vlastně tento index počítá, zmíním tři základní parametry: Kolik lidí se v poslední době nakazilo? Kolik seniorů se v poslední době nakazilo? Jak se virus šíří populací a dokážeme nákazu účinně zachytit?“ řekl Blatný.

Spolu s metodickými materiály se návod k vypočtení indexu nachází na portálu ministerstva zdravotnictví. Od 16. listopadu se pak kalkulovaný index denně objeví na datovém portálu ministerstva zdravotnictví.

Zobrazeno 988 krát
Naposledy upraveno: ne., 15. listopad 2020 20:30
Pro psaní komentářů se přihlaste