čt., 30. leden 2020 17:29

Moravskoslezský kraj posílí autobusové spojení na Ovčárnu

Davy čekají na nástup do autobusu. Davy čekají na nástup do autobusu. Zdroj: Stanislav Petřík
Ovčárna – Minulý víkend se zhruba dvacet lyžařů cestujících z Ovčárny do Karlovy Studánky nevešlo do posledního autobusu a museli tak jít šest kilometrů pěšky až na parkoviště Hvězda po zledovatělé a neudržované cestě. Vedení Moravskoslezského kraje o problému ví a nyní přichází s řešením – objedná další dva autobusy.

 V sobotu 25. ledna se nížiny topily v inverzi, zatímco horské oblasti byly zalité sluncem. Právě toho využili mnozí lyžaři i turisté a vyrazili na nejvyšší horu Moravy – Praděd. Na parkoviště Hvězda dojeli autem, dále na Ovčárnu pak pokračovali pravidelnou autobusovou linkou. Po sportovně stráveném dni se však dočkali nepříjemného překvapení – na posledním spoji v 17:30 pojede jen jeden autobus.

Řidič přednostně pouštěl rodiny s dětmi a starší spoluobčany, poté došlo i na ostatní cestující. I tak se do autobusu zhruba dvacet lidí nedostalo a museli jít dolů pěšky ve tmě a v mrazu.

Myslela jsem si, že pojedou čtyři autobusy, stejně jako když jsem jela nahoru v jednu hodinu. Bohužel, přijel jenom jeden a byla jsem jednou z posledních cestujících, co řidič ještě vzal. Člověk se chová ekologicky, auto nechá na Hvězdě a takhle dopadne. Příště raději zaplatím ty čtyři stovky a vyjedu až na Ovčárnu,“ postěžovala si paní Gabriela, která přijela z nedalekého Bruntálu.

Autobusy posílíme, slibuje kraj

Na základě zaslaných stížností Moravskoslezský kraj po jednání s dopravcem TRANSDEV vyjednal nasazení dvou posilových autobusů na příští víkend. V příštím týdnu nás čeká jednání, na kterém se budeme kyvadlovou dopravou na Praděd intenzivně zabývat. Nechceme, aby se opakovaly situace, které byly nepříjemné návštěvníkům hor a mrzely by i nás,“ dodal náměstek pro dopravu Jakub Unucka (ODS). Zároveň také připomněl, že není možné měnit počty dohodnutých spojů ve smlouvě, protože to neumožňuje zákon o veřejných zakázkách. Vyzval hoteliéry na Pradědu, aby sami objednávali spoje v případech, kdy je předem znám příjezd většího počtu návštěvníků. Kraj podle Unucky plánuje zavést unikátní rezervační systém, kde by si sami cestující mohli dopředu objednat jízdenky.

Najdou se i tací, co jsou proti

V jedné facebookové diskusi se objevily názory, které posílení spojů dokonce kritizovaly. Museli jít pěšky! Hrůza, lidé mají potřebu si vozit zadky!“ nešetřila kritikou Míša Ferfecká. Pro vozíčkáře, důchodce a invalidy ano, ale pro zdechláky ne!“ přidal se Roman Křižan. Objevili se však i tací, kteří kategoricky nesouhlasili, a připojili své osobní vzpomínky. Šli jsme loni v lednu se dvěma dětmi z Ovčárny na Hvězdu a poslední kilometr byl těžce kritický. Tahali jsme je na bobech po štěrkové cestě, brečely vyčerpáním a promrznutím,“ vylíčila Marie Krejčí.

Zobrazeno 1239 krát
Naposledy upraveno: čt., 30. leden 2020 20:16
Pro psaní komentářů se přihlaste