so., 27. únor 2016 17:15

Moskvou prošel průvod tisíců lidí, uctili památku Borise Němcova

Moskva - Přesně před rokem byl v centru Moskvy zavražděn Boris Němcov, někdejší vícepremiér Ruska a kritik prezidenta Vladimira Putina. Jeho památku dnes uctily tisíce lidí. Ti se sešli v centru Moskvy. Ruské úřady totiž zakázali, aby se sešli na mostě, kde byl Němcov zastřelen.

Zákaz ale nezabránil lidem, aby na místo Němcovova úmrtí přinášeli květiny a tak jimi most za celý den zaplavili. Věncem uctil památku Němcova i americký velvyslanec v Rusku John Tefft. Ten Němcovovi vyjádřil úctu a řekl, že doufá, že některé Němcovovy sny se v Rusku splní.

John Tefft ale nebyl jediný ze známých osobností, kteří přišli uctít památku někdejšího vicepremiéra. Květiny položil i jeho blízký přítel a rovněž Putinův kritik Michail Kasjanov. "Velmi důležitý den. Den vraždy mého přítele a kolegy. Jednoho z opozičních lídrů. Vraždu odhalíme do konce. Najdeme organizátora, najdeme objednavatele. Odhalíme vraždu. Ne tak, jak nám předkládá vláda," uvedl ruský opoziční server Novaja gazeta.

Během celého pochodu nenastal žádný větší konflikt. Někteří lidé nesli transparenty s nápisy jako "Zavražděn za pravdu" nebo "Rusko bude svobodné". Pochodu se účastnil i Němcovův syn Anton Němcov.

Odhady na počet lidí, kteří přišli uctít památku, se liší. Podle serveru Novaja gazeta organizátoři tvrdí, že se pochodu účastnilo přes 20 000 lidí. Ruské úřady zase číslo odhadují na 7 500.

Borise Němcova zastřelil neznámý pachatel několik dní před plánovanou opoziční demonstrací, která se měla mimo jiné týkat například války na Ukrajině. Opozice tvrdí, že za smrt Němcova mohou vládní autority. I přesto, že sám prezident Putin prohlásil, že bude vykonáno vše pro nalezení a potrestání jeho vrahů, do dnešního dne vrazi nebyli vypátráni.

Zobrazeno 2053 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:19
Pro psaní komentářů se přihlaste