po., 16. prosinec 2019 21:04

Mravenčí královny jezdí na jiných mravencích

Samičky se přichytí na mravence a jezdí na něm dle libosti Samičky se přichytí na mravence a jezdí na něm dle libosti Zdroj: https://www.newscientist.com/article/2226428-rodeo-ants-that-ride-on-backs-of-bigger-ants-discovered-in-texas/
Texas – entomolog Alex Wild objevil nový druh mravence. Podle něj neexistuje pro tento druh hmyzu lepší název než „rodeo ant“. Svými speciálně uzpůsobenými kusadly se hmyz umí zachytit jiného mrvavence a vozit se na něm dle libosti. Ačkoliv může něco takového vypadat úsměvně, v říši zvířat se jedná o strategický tah. Jezdci totiž své hmyzí druhy tímto způsobem zneužívají.

Nově objevení mravenci druhu Solenopsis se opravdu chovají jako správní kovbojové na texaském rodeu, respektive jako kovbojky. Tito parazitičtí jezdci jsou totiž mravenčí královny a na rozdíl od ostatních mravenčích královen, které celý život stráví uprostřed kolonie v mraveništi, sledované samičky preferují život o samotě. Svými kusadly se zachytí mnohem většího hmyzu jiného druhu (často jiných královen) a jezdí jim na zadečku. Nedělají to však pro zábavu, tento mravenec totiž na jiných druzích parazituje – krade jim potravu a umí je přelstít, aby se mu větší hmyz staral o vejce.

Objevitel tohoto druhu a odborník na entomologii Alex Wild z Texaské univerzity v Austinu tvrdí, že podvody jsou zkrátka základním rizikem života ve společnosti. Navíc zmíněné mravenčí královny nejsou jediným hmyzem, který po dle webu Sciencenews.org využívá jiných druhů. Stejně jako lidská obydlí, tak i mraveniště občas přilákají šváby, kteří pak sami jezdí na královnách. Malý a bezkřídlý druh švába Attaphila fungicola toto praktikuje zcela běžně. „Vypadají jako malí Pokémoni,“ komentuje Wild.

Objev těchto pozoruhodných jezdkyň byl navíc zcela náhodný – došlo k němu totiž při obyčejné procházce. „Chodím po pěšinkách, a protože jsem mravenčí biolog, převracím kameny, abych viděl, co pod nimi žije,“ vysvětluje Wild. Právě pod jedním z těchto kamenů se nacházela zvláštní kolonie mravenců a na těle jejich královny se držel právě rodeo mravenec.

Protože Wild nechtěl zůstat jen s jediným exemplářem, rozkázal svým studentům převrátit všechny kameny v okolí. Obzvláště pečlivý student Jen Schlauch nakonec opravdu objevil dalšího mravence jezdícího na jiném. Když však Wild porovnal oba exempláře pod mikroskopem, zjistil, že se jedná o zcela jiné druhy. „Ty rozdíly jsou prostě – Wau!“ popisuje s nadšením. Podle článku na kut.rog se však jen velice težko dá odhadnout, kolik takových druhů se v přírodě může vyskytovat. Po celém světě se totiž různých mravenčích druhů nachází přes 30 tisíc.

Zobrazeno 3011 krát
Naposledy upraveno: st., 18. prosinec 2019 12:03
Pro psaní komentářů se přihlaste