st., 10. prosinec 2014 11:59

Mrtvý muž si půjčil miliony a krátil na daních

Policisté z Jesenicka dopadli muže, který si půjčil 2 miliony korun a pak se nechal úředně prohlásit za mrtvého. Pod falešnou identitou si zaplatil i pohřeb. Svou činností způsobil škodu ve výši 5 milionů korun. Pachatel byl policií dopaden v úterý 9. prosince a nyní čeká ve vazbě na soudní proces.

 

Obviněný muž si v roce 2012 napůjčoval peníze a jejich vracení se rozhodl řešit velmi neobvyklým způsobem. „Dva měsíce nato si opatřil falzifikát ruského úmrtního listu a začal se vydávat úředně za mrtvého. Jeho blízcí přitom vůbec nic netušili,“ uvedla jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Muž myslel na všechno. Mimo toho, že si zaplatil vlastní pohřeb, obviněný vyřídil i dědické řízení. Od té doby se vydával za neexistující osoby, nebo za svého bratra. Díky tomu odkoupil tři již založené firmy a začal podnikat. Všechny mužovy aktivity stály na padělaných dokumentech.

Právě tyto dokumenty se staly tím, na co nakonec doplatil. Policii na podivnosti upozornila firma nabízející nebankovní půjčky, u které se několik lidí pokusilo získat půjčky s použitím totožných falešných dokladů. Policistům se po několikaměsíčním vyšetřování, prověřování a zjišťování informací podařilo odhalit celý příběh osoby, která navíc má být mrtvá. Při domovních prohlídkách „mrtvého“ našli policisté podvodné dokumenty, doklady a další listiny. Osvětlit, jak si podvodník nakonec vydělával, vyžadovalo další náročné vyšetřování.

Muž je obviněn z podvodu, úvěrového podvodu, krácení daně, poplatku a povinné platby, dále také z padělání, pozměnění veřejné listiny a zkreslování údajů o stavu hospodaření a majetku. Za výčet obvinění mu hrozí až 8 let vězení.

 

Zdroj fotografie: www.blesk.cz

Zobrazeno 2104 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 23:52
Pro psaní komentářů se přihlaste