po., 21. listopad 2016 08:41

Murray ovládl Turnaj mistrů

Murray s trofejí pro vítěze Turnaje mistrů. Murray s trofejí pro vítěze Turnaje mistrů. Zdroj: www.barclaysatpworldtourfinals.com
Londýn - Britský tenista Andy Murray vyhrál domácí Turnaj mistrů. Ve finále porazil Novaka Djokoviče 2:0 na sety. Premiérovým vítězstvím na tomto podniku si navíc upevnil pozici světové jedničky, na které zakončí rok 2016.

Oba tenisté vyhráli své skupiny bez porážky a ztratili pouze jeden set. Semifinále vypadalo však u obou naprosto odlišně. Djokovič prolétl do finále za hodinu, když porazil Nishikoriho dvakrát 6:1. Murray byl na kurtu přes tři a půl hodiny a po výsledku 5:7 7:6 a 7:6 udolal Milose Raonice. Pro neporaženého vítěze čekala finanční odměna téměř dva a půl milionu dolarů a 1500 bodů do žebříčku ATP.

Do stavu 4:3 v prvním setu bylo utkání vyrovnané a oba aktéři si drželi podání. Murray nakročil za vítězstvím hned v gamu následujícím, kdy poprvé sebral svému soupeři servis. První set pak dopodával a získal poměrem 6:3. Do druhé sady vstoupil také lépe a dvěma brzkými brejky se dostal do vedení 4:1. Djokovič se snažil vrátit do zápasu a snížil na 4:3, ale na víc se nezmohl. Srážely ho zbytečné nevynucené chyby. Srb se sice za stavu 5:4 dostal na shodu, ale Murray trefoval první servis a nepustil jej ani k brejkbolu a tento důležitý game uhrál a s ním i druhý set a celé utkání. Poprvé tak slavil triumf na turnaji pro osm nejlepších hráčů sezony a také poprvé zakončí rok jako světová jednička. Před svým srbským soupeřem si na čele žebříčku vypracoval téměř tisícibodový náskok. Murray neprohrál již 26 utkání v řadě a právě tato série ho vynesla na tenisový trůn. Na Turnaji mistrů si vytvořil osobní maximum i Milos Raonic, který je novou světovou trojkou. Tomáš Berdych zakončí sezónu po sedmé v řadě v top 10, kterou uzavírá.

 

Zobrazeno 1848 krát
Naposledy upraveno: po., 21. listopad 2016 22:11
Pro psaní komentářů se přihlaste