so., 26. říjen 2019 18:13

Na Ayersovu skálu už se turisté nedostanou

Výstup na Ayersovu skálu Výstup na Ayersovu skálu Zdroj: Reuters.com
Minulý týden mohli turisté naposledy podniknout výpravu na Ayersovu skálu zvanou také Uluru. Další výstupy už se konat nebudou. Při uzavření hory se také odstranil kovový řetěz, který lemoval celou délku stezky.

Austrálcům (původním obyvatelům Austrálie, pozn. red.) se po několika letech konečně podařilo prosadit zákon, který zakazuje turistům výstup na horu Uluru. Důvodem bylo ničení tamního ekosystému, ale tím nejdůležitějším byly náboženské motivy. Austrálci totiž považují horu za sídlo duchů svých předků. Na skalním masivu se také nachází posvátné kresby původních australských obyvatel. Povolené trasy turistů měly chránit malby před poškozením a fotografováním, nicméně návštěvníci toto pravidlo častokrát nerespektovali.

To ale nebylo jediné, co Austrálcům vadilo. Lidé, kteří podnikali výstup na horu, se chovali mnohokrát nevhodně i přesto, že věděli, že je Uluru pro místní obyvatele posvátná. Výjimkou tu tedy nebylo odhazování odpadků nebo močení. Nutno také dodat, že Austrálci varovali před výstupem i kvůli jeho náročnosti. Při výšlapu na horu zemřelo už několik desítek lidí. To však při výstupu nikoho neodradilo.

Několik týdnů před platností zákona, se na horu vydalo nespočet lidí, aby se stihli na Uluru ještě dostat. Nápor byl tak velký, že se stály fronty od rána do noci. Místním se to samozřejmě nelíbilo, ekosystém na hoře poznal největší nápor za posledních pár let.

Ayersova skála má 348 metrů a je známá tím, že v závislosti na slunečním světle mění barvu od oranžové přes jantarovou až po karmínovou. Nachází se v Národním parku Uluru - Kata Tjuta a je na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Zobrazeno 1039 krát
Naposledy upraveno: po., 28. říjen 2019 15:44
Pro psaní komentářů se přihlaste