st., 1. prosinec 2010 21:06

Na univerzitě byl natočen film o Mongolsku

V dokumentu o Mongolsku, který byl ve středu premiérově uveden v aule Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, mluvili česky i samotní Mongolové. Film sleduje projekty zahraniční rozvojové spolupráce České republiky v této zemi. Navazuje tak na dokumenty o Srbsku a Moldavsku, které byly natočeny v předchozích letech.

Sedmadvacetiminutový dokument “Cesty české rozvojové spolupráce – Mongolsko” byl natočen ve spolupráci Katedry rozvojových studií a Audiovizuálního centra UP. Během dvou výjezdů bylo sesbíráno 14 hodin materiálu. Hlavním tématem dokumentu jsou rozvojové projekty financované Českou republikou. Jde například o modernizaci jediné elektrárny v zemi, vzdělávání sociálních pracovníků nebo stavba malé nemocnice pro venkovské oblasti. Část filmu se věnuje kruté zimě, dzudu, který Mongolsko v roce 2010 postihl.

Dnešní premiéry dokumentu se zúčastnili především studenti rozvojových studií. Tento obor vystudovala také producentka filmu Eva Vernerová. “Další země, o které bychom chtěli natáčet, je Etiopie. Měli bychom poté k dispozici dokumenty z Evropy, Asie i Afriky,” řekla Vernerová o budoucnosti projektu, který je finančně podporován Ministerstvem zahraničí ČR. Film o Mongolsku bude ještě doplněn o anglické a mongolské titulky. Od ledna by měl být k dispozici široké veřejnosti a nabídnut bude i České televizi.

Po premiéře filmu byl dán prostor k dotazům na producentku a režiséra, kterým je Jiří Vrba. “V České republice, případně v Českoslovenku, vystudovalo téměř 20 000 mongolských studentů. Proto je v dokumentu možné slyšet češtinu i z úst místních,” zněla odpověď na jeden z dotazů. Na závěr byli všichni pozváni na šálek pravého mongolského čaje. Ode dneška je také možné v 2. patře Přírodovědecké fakulty shlédnout výstavu fotografií, které během natáčení vznikly.

 

Zobrazeno 2700 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste