st., 26. listopad 2014 20:42

Na zámku v Karviné se vystavuje Ďáblova bible

Karviná - Jedinou kopii unikátní knihy Codex Gigas, tedy Ďáblovy bible, si mohou zájemci prohlédnout na zámku Fryštát v Karviné. Výstava potrvá do 14. prosince a je to vůbec poprvé, kdy se exemplář vystavuje v Moravskoslezském kraji.  

Codex Gigas v překladu znamená obrovská kniha. Toto pojmenování je celkem příznačné, protože jde o největší rukopisné dílo světa. Má 640 stran a rozměry jejích desek jsou 920 x 510 x 22 milimetrů. Ve středověku ji proto lidé považovali za osmý div světa. Své označení, Ďáblova bible, si získala díky vyobrazení malého čerta, které uvnitř najdeme.

Originál, který vznikl ve 13. století, je spojen s legendou. Podle ní musel mnich za jedinou noc napsat největší knihu světa, která oslavuje Boha. Kdyby úkol nesplnil, opat kláštera v Podlažicích u Chrudimi by jej nechal zazdít za jeho hříchy. Mnich upsal svou duši ďáblu a ten mu podle legendy s prací pomohl.

Kniha obsahuje obě části Bible, tedy Starý i Nový zákon. Také je zde Kosmova kronika, historické spisy a kalendář s nekrology. Zajímavostí jsou zaklínadla, která v díle můžeme najít, protože žádné z nich neslouží k vymítání zla. I proto se lze domnívat, že knihu napsal sám ďábel. Od 17. století vlastní tento originál Codexu Gigas Švédsko, které jej získalo při dobytí Prahy během třicetileté války.

Kopie je svým zdobením téměř identická s originálem. Byla na zakázku vyrobena v Olomouci ku příležitosti knižní výstavy. Kopii Ďáblovy bible vlastní Jiří Fogl, který je také jedním z jejich hlavních tvůrců. Kniha váží kolem 78 kilogramů. Z původních 640 stran je okopírováno 210.

Výstava na zámku v Karviné byla zahájena besedou s Jiřím Foglem. Zájemci se mohou na Ďáblovu bibli přijít podívat od úterý do pátku od 10 do 16 hodin nebo o víkendu, kdy je otevírací doba prodloužena do 17 hodin. Vstup na výstavu je zdarma.

 

Zdroj perexové fotografie: Wikipedia Commons

Zobrazeno 1221 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste