ne., 28. únor 2016 22:56

Nechte Kliniku dýchat

Praha – Dva tisíce lidí se včera sešlo, aby jasně vyjádřilo svůj nesouhlas se stanoviskem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), ohledně ukončení činnosti Autonomního a sociálního centra Klinika. Smlouva nařizuje opustit budovu v Jeseniově ulici k 2. březnu 2016.

Včerejší průvod na zachování Kliniky začal ve dvě hodiny. Lidé se sešli na zahradě v Jeseniově ulici, odkud se společně vydali před radnici Prahy 3, kde kritizovali stanoviska a vedení radnice. Happening skončil na náměstí Jiřího z Poděbrad okolo 17 hodiny. Smyslem akce bylo upozornit na současnou situaci. Průvodem se nesla hesla jako "Nechte kliniku dýchat" nebo "Kliniku nedáme". Celá akce proběhla za kontroly desítky policistů, k žádnému incidentu však nedošlo. 

Názory na existenci Kliniky se různí. Obyvatelé Žižkova založili petici proti Klinice z důvodu častého hluku. V opozici je zase petice, kterou podepsalo na internetu přes dva tisíce lidí. Pro zachování kliniky se vyjádřila desítka spisovatelů, která podepsala manifest Spisovatelé pro Kliniku. Další fungování centra podpořil také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který požádal ÚZSVM, aby smlouvu prodloužil.

Přestože Klinice k dnešnímu datu zbývají tři dny do vypršení smlouvy, jeden ze zakladatelů, Arnošt Novák, stále věří, že k jejímu prodloužení dojde. "Pořád si myslím, že prodloužení té výpůjčky je rozumné a žádné právní předpisy tomu nebrání," řekl Novák pro Český rozhlas.

Autonomní a sociální centrum Klinika vzniklo koncem listopadu roku 2014 na Žižkově v Jeseniově ulici. Skupina lidí s iniciativou zřídit sociální centrum fungující na autonomním principu, nelegálně obsadila prázdnou budovu, kterou museli pod nátlakem opustit.  Až v roce 2015 mohli iniciátoři díky výběrovému řízení legálně využít prostory a vytvořit tak centrum. Veškerý provoz a fungování je samosprávné a dobrovolné na principu "ten dělá to a ten zase tohle a všichni dohromady udělají dost," jak uvádí na svém webu.

ÚZSVM odmítl prodloužit smlouvu o výpůjčce budovy, kterou s Klinikou uzavřel v loňském roce. Odvolává se na stavební úřad, podle kterého je budova zkouladovaná jako zdravotnické zařízení, a proto je jiné využívání budovy nelegální. Aktivisté se proti tomuto vyjádření bouří, podle nich se jedná spíše o neochotu a nevůli.  

Zobrazeno 3017 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:21
Pro psaní komentářů se přihlaste