st., 17. duben 2019 10:48

Nepokoje v Libyi pokračují útokem na hlavní město Tripolis

Libyi hrozí občanská válka Libyi hrozí občanská válka Zdroj: Denik.cz
Libye – V noci z úterý na středu se hlavním městem Tripolis ozvalo sedm silných explozí. Město se snaží dobýt síly polního maršála Chalífy Haftara. V Tripolisu sídlí mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty.

Ostřelovali především jih Tripolisu, konkrétně čtvrť Abú Sálim. Výbuchy byly ale tak silné, že se daly slyšet i v centru. Haftarovy jednotky a síly mezinárodně uznávané Libyjské vlády, už před několika dny oblast několikrát kontrolovaly. Nejméně čtyři lidé zahynuli a dalších 20 se zranilo. Nicméně celá pokračující ofenzíva velitele, připravila o život už 174 osob, 800 bylo zraněných a přes 20 000 osob muselo opustit své domovy. V Libyi se pomalu schyluje k občanské válce.

Haftar ovládá největší část země. Poprvé se stal středem pozornosti v roce 1969. Tehdy pomohl Kaddáfímu dostat se k moci vůdce. V roce 1987 odešel do exilu v USA a vrátil se v době "Arabského jara", to znamená období vlny protestů, povstání, nepokojů, kdy pomohl Kaddáfího svrhnout.

Už před třemi měsíci zahájil své první vojenské útoky a podařilo se mu získat ropné pole. Hlavním cílem je zaútočit na mocenské centrum jeho soupeře - vládu národní jednoty, která vznikla díky OSN (Organizace spojených národů). Haftar se tak snaží získat pro Libyi vojenskou vládu namísto demokracie. Svět se rozdělil na ty, kteří Haftara podporují, tedy Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt, Francie, Rusko a na jeho odpůrce. Tam se řadí Turecko, Katar, OSN. Dokonce OSN nebo zahraniční diplomaté na Haftara apelovali, aby boje ukončil, ale marně.

 

Zobrazeno 1633 krát
Naposledy upraveno: čt., 18. duben 2019 23:00
Pro psaní komentářů se přihlaste