pá., 11. říjen 2013 08:46

Nobelova cena za literaturu putuje do Kanady

Letošní vyhlášení Nobelovy ceny za literaturu se odehrálo neplánovaně, avšak tematicky, 10. října, v den Velkého knižního čtvrtku. Ocenění "za nejvýznačnější literární dílo v ideálním směru", jak před lety pronesl Alfréd Nobel, si tento rok odnesla kanadská spisovatelka Alice Munroová. Je tedy teprve třináctou ženou, která to dokázala.

Dvaaosmdesátiletá Munroová napsala téměř dvacítku knih a dostalo se jí jak ocenění v rodné Kanadě, tak v Americe. Knihy mají společné místo děje, Ontario, kde se tato spisovatelka, proslulá svými povídkami, narodila. Ve svých příbězích se věnuje převážně ženám a jejich každodenním osudům. Na pultech knihkupectví se s ní čeští čtenáři setkávají již od roku 2003, kdy jí nakladatelství Paseka vydala sbírku povídek s názvem Už dávno ti chci něco říct. Dále u nás vyšla díla jako Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel, Útěk a letos na jaře Příliš mnoho štěstí.

Už od roku 1901 uděluje Nobelova komise tuto cenu pro autora nejlepšího díla. Jediným českým držitelem je až doposud spisovatel a básník, Jaroslav Seifert, který dostal toto ocenění v roce 1984.

 

Zobrazeno 1613 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste