út., 27. únor 2024 17:18

Nové opatření pro zajištění bezpečnosti. Lidé se vlka bojí i přesto, že setkání s ním je vzácné

Vlk Vlk Zdroj: Pixabay.com
Návrat vlků do České republiky již několik let vyvolává diskuze. Hlavním problémem jsou útoky vlků na hospodářská zvířata, ale v poslední době se mluví i o možnosti útoku na člověka. Na začátku ledna Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) uveřejnila vyhlášku s opatřením, které má za cíl zajistit bezpečnost.

Opatření by mělo řešit konkrétní případy, kdy vlk pravidelně překonává kvalitně provedené zabezpečení hospodářských zvířat, nebo ve vztahu k lidem vykazuje nepřirozené chování. Nejde tedy o všeobecné povolení lovu vlků, odstřel bude až poslední možností u problematických jedinců.

Vlci se v České republice vyskytují především v pohraničí. Ideálním prostředím je pro ně lesnatá krajina, kterou však člověk postupně změnil. Vlci, kteří se pohybují po velkých teritoriích, se museli přizpůsobit a mohou tedy přicházet blíže k vesnicím a obydlím. Ve většině případů se však vlci snaží lidem vyhnout. V našich podmínkách se živí především srnci, jeleny a divokými prasaty. Dochází i k útokům na hospodářská zvířata, především na ovce, kozy a telata. Vlci také můžou představovat nebezpečí pro psy, to je nutné mít na paměti, pokud se se psem pohybujete v oblasti, kde vlci žijí a dbát zvýšené opatrnosti.

Od doby návratu vlka do naší krajiny se v České republice neprokázal jediný incident napadení člověka vlkem. Agentura AOPK řešila jeden případ údajného útoku na člověka v Krušných horách v březnu 2023. V celém případu však byly hned od začátku nejasnosti a chyběly důkazy, které by toto napadení prokázaly.

„Situaci skutečně nebereme na lehkou váhu. Právě proto kolega vyrazil hned v pondělí do terénu, aby ověřil, co se ve skutečnosti stalo. Jediné, co můžeme v tuto chvíli říci, je, že kromě výpovědi napadeného, která se objevuje v různých verzích, nic nenasvědčuje přítomnosti vlčí smečky na místě údajného incidentu,” uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová. 

Strach a negativní pohled na návrat vlků do naší krajiny podporují i některá média a příspěvky na sociálních sítích. Ohledně vlků se šíří řada hoaxů, fake news a dezinformací. Návrat vlků a důsledky, které přináší, bychom neměli brát na lehkou váhu. Je však důležité nepoddat se neopodstatněnému strachu a rozlišovat, které problémy s jejich návratem skutečně přichází a jak tyto problémy spolehlivě a šetrně řešit. 

Zobrazeno 99 krát
Naposledy upraveno: st., 28. únor 2024 11:45
Pro psaní komentářů se přihlaste