ne., 11. únor 2024 23:48

Nové vize prezentovali studenti na politologické konferenci

Tadeáš Solanský na Studentské politologické konferenci Tadeáš Solanský na Studentské politologické konferenci Zdroj: Lucie Michlová
Olomouc - Po covidové odmlce se na Katedru politologie a evropských studií (KPES) vrátila Studentská politologická konference s letošním názvem Politologie v pohybu: mladá generace, nové příběhy.

Na osmém ročníku Studenské politologické konference předvedli 8. února své příspěvky studenti mnoha vysokých škol. V prostorech Posluchárny Václava Havla na KPES Univerzity Palackého (UP) měli prezentující i posluchači jedinečnou možnost diskutovat o aktuálních tématech s mladými účastníky ale i například s politologem Pavlem Šaradínem. Příspěvky byly rozdělené do čtyř tématických bloků. 

První část Současné výzvy Česka přinesla vhled do vývoje komunální politiky, otázku participace cizinců nebo například velmi rezonující příspěvek řetězových e-mailů při prezidentské kampani, který patřil Tadeáši Solanskému z pořádající KPES. Lákavý titulek, velká písmena či různobarevnost byly dle výzkumu klíčové prvky pro příjemce e-mailů, čemuž se autor věnoval ve své bakalářské práci, je také součástí týmu mladých lidí pod názvem Zvolsi.info, kteří pořádají workshopy pro žáky a studenty zaměřené na informační gramotnost na sociálních sítích a způsoby, jak se zodpovědně pohybovat v online světě.

Další dva panely rozvedly diskuzi o evropských a mezinárodních vztazích, na kterých nechyběl ani příspěvek v anglickém jazyce, který prezentovala Marina Boiarshinova na téma Brexit. Poslední podvečerní program se věnoval aktivismu a postavení žen v politice.

„Zaznamenala jsem pozitivní reakce ze strany prezentujících i návštěvníků, kteří se zapojovali do diskuse. Odprezentovaná témata navíc v konverzačních kruzích studentů rezonují i po skončení konference, což je jedním z hlavních cílů akce tohoto typu. Kolegové, kteří vystoupili se svými příspěvky, odvedli skvělou práci a snad i mnohé inspirovali k tomu, aby v budoucnu také sdíleli získané poznatky o důležitých tématech a podíleli se tak na kolektivním vzdělávání. Úsilí organizátorů šlo ruku v ruce s úsilím prezentujících a dalo vzniku vydařené a smysluplné akci,“ uvedla Denisa Thernerová předsedkyně Politologického klubu UP pomáhající při realizaci konference.

 

Zobrazeno 595 krát
Naposledy upraveno: st., 14. únor 2024 12:16

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste