po., 26. listopad 2018 19:59

Novinářské fórum 2018

Novinářské fórum 2018 Novinářské fórum 2018 Zdroj: Aneta Macolová
Praha - Ve čtvrtek 15. listopadu se v pražských Kasárnách Karlín uskutečnil první ročník konference Novinářské fórum.  Akce se mohli zúčastnit všichni redaktoři, editoři, lidé pracující ve světě médií, studenti mediálních oborů i širší odborná věřejnost.

Novinářské fórum 2018 byla akce pořádaná pod taktovkou Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, Nadace OSF a Společnosti Ferdinanda Peroutky a Syndikátem novinářů.

 

“V Čechách dosud podobná profesní konference chyběla. Akce, kde by si novináři mohli povídat s jinými novináři o své práci, jsou v Evropě zcela běžné,” řekl pro Nadaci OSF k motivaci pořádat Novinářské fórum ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka.

 

Celodenní konference byla plná respektovaných jmen. Úvodní přednáška patřila dvěma zahraničním hostům. Německé novinářce zaměřující se na východní Evropu Gemmě Poerzgen, člence boardu Reportérů bez hranic, a britskému novináři z Reuters Institute Johnu Lloydovi, autorovi knihy Žurnalistika ve věku teroru. Dalším bodem programu byla přednáška o undercover žurnalistice. V českém překladu novinářská práce v utajení je druhem investigativní žurnalistiky, v rámci které se novinář stává členem společenství, jehož prostředí mapuje nebo vyšetřuje. Reportér při ní skrývá svou pravou identitu. O svých zkušenostech, ale i překračování hranic, mluvili hosté Saša Uhlová z A2larmu, prostřednictvím videohovoru Petra Dvořáková z Deniku Referendum, a Marek Wollner z České televize.

 

Na konferenci nechyběla ani přednáška investigativních novinářů Jaroslava Kmenty, Roberta Maleckého a Pavly Holcové. Přednáška plynule pokračovala v zajímavou diskusi. Investigativní reportéři ukazovali své zkušenosti na jednotlivých kauzách, mluvilo se o etických hranicích a rozebíraly se také konkrétní metody a prostředky vyšetřování.

 

Mluvilo se také o investigativní žurnalistice v českých regionech a o zkušenostech slovenských novinářů s meziredakční spoluprací při pátrání po kauzách, s kterými začal Ján Kuciak. Diskutovalo se i o tom, jak svou roli plní věřejnoprávní média.

 

V průběhu dne vystoupili i mediální teoretici Jan Jirák a Jan Motal a mnoho dalších.

 

Zobrazeno 1437 krát
Naposledy upraveno: so., 1. prosinec 2018 18:47
Pro psaní komentářů se přihlaste