čt., 23. listopad 2017 20:15

Nový park namísto odpadu z teplárny

Odkaliště na Hádech Odkaliště na Hádech Zdroj: iDnes.cz
Brno - Již příští rok by se mohlo začít s úpravami bývalého odkaliště na Hádech, které pro svůj odpad používala blízká teplárna. Začne se výstavbou stezky pro cyklisty a bruslaře. Iniciativa Studentské Brno, jež vznikla v roce 2012 na půdě Masarykovy univerzity v reakci na tehdejší školské reformy, za podpory města vypsala architektonicko – krajinářskou soutěž. Do té se zapojilo přes šedesát studentů v šesti týmech.

„Jediné, co jsme po studentech chtěli bylo, aby respektovali podložiště, které se nachází pod několika metrovou vrstvou zeminy, a neprováděli zde žádný její významný přesun. Zároveň jsme dbali na zachování přírodního rázu,“ uvedl Michal Hořínek, ambasador iniciativy.

Výtěžný projekt dostal 53 hlasů z celkových 128. „Území nás zaujalo svým charakterem. Rozhodli jsme se vytvořit tři okruhy. Každý z nich bude mít určitou funkci,“ řekl člen vítězného týmu Peter Mezei. Jeden z okruhů bude určen ke sportu, druhý k relaxaci a nejmenší nabídne soustavu zavlažovacích kanálků a cest.

Park ponese název Hapalův, na počest brněnského vojáka Richarda Hapaly, který zemřel za 2. sv. války. Avšak každý nominovaný bude mít v parku své vzpomínkové místo. Do úprav by se měli zapojit i lidé ze sídlišť Vinohrady a Líšeň i sami studenti. Dle Petra Hladíka, náměstka primátora, vedení města a tepláren tento projekt finančně podpoří.

Studenti lokalitu prozatím vyčistili od černých skládek. V zimě začně obnova a tak místo konečně najde své využití.

Zobrazeno 2173 krát
Naposledy upraveno: pá., 24. listopad 2017 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste