ne., 26. listopad 2023 17:57

Občané Ohia rozhodli o legalitě potratu, stalo se tak v referendu

Protesty proti zákazu potratů Protesty proti zákazu potratů Zdroj: Colin Lloyd, Unsplash
Občané amerického státu Ohio rozhodli o legalitě potratu. Stalo se tak 7. listopadu v občansky iniciovaném referendu. Na hlasovacím lístku byl tento dodatek pod číslem 1.

Potrat je v americkém státě Ohio dlouhodobě citlivé téma a to nejen od roku 2019, kdy došlo ve státě k jeho úplnému zákazu. Občanům však došla trpělivost a z jejich iniciativy došlo k referendu, které se přesně touto otázkou zabývalo. 7. listopadu občané rozhodli svým hlasem o dodatku ústavy, který potrat legalizuje. Na hlasovacím lístku byl tento dodatek pod číslem 1. Pro legalizaci hlasovalo 56.6 procent voličů, rozsudek pro potrat tedy zní: „ano“. Do ústavy státu se tak dostává dodatek o „Právu na reprodukční ochranu zdraví a bezpečnosti“. Potrat je tak možné v Ohiu podstoupit zhruba do 22. týdne těhotenství, tedy do doby, kdy je plod schopný přežít mimo matčino tělo. I poté však může dojít k povolenému potratu, pokud doktor rozhodne, že plod ohrožuje zdraví matky.

Potrat je v Ohiu legální po čtyřech letech poté, co v roce 2019 zákonodárci státu schválili téměř úplný zákaz potratů, a to bez výjimek pro zdraví matky, incest či znásilnění. V té době mnoho dívek cestovalo ze státu kvůli potratu poté, co došlo k oplodnění následkem znásilnění. Jeden z případů byla desetiletá dívka z Columbusu v Ohiu, která otěhotněla poté, co byla znásilněna. Cestovala až do Indiany, aby podstoupila potrat. Vyvolala tak celostátní zájem o toto téma a pro značnou mediální pozornost těchto případů státní soud zákaz pozastavil.

Kampaň pro legalizaci získala podporu od mnohých lékařských organizací v Ohiu a velkého množství doktorů. Za legalizaci potratu se postavili ale i ekonomové, členové odborů či některé náboženské skupiny. Hlavní tažný kůň kampaně byl argument o omezení státní moci nad autonomií občanů a jejich zdraví. Rozhodnutí o legalizaci je také mírným překvapením, jelikož Ohio je obecně považované za konzervativní stát. To dokládá i fakt, že zde Donald Trump dvakrát vyhrál se značným rozdílem. Takové vítězství proto povzbudilo širokou koalici demokratů, nezávislých a dokonce i některých umírněných republikánů.

Zobrazeno 322 krát
Naposledy upraveno: ne., 26. listopad 2023 19:56
Pro psaní komentářů se přihlaste