ne., 11. listopad 2018 11:58

Iniciativa Bez frází se ohlíží za svými úspěchy

Logo projektu Logo projektu Zdroj: https://www.bezfrazi.cz/assets/img/header-logo.svg?v=96dc1639ce
Česká republika - Iniciativa Bez frází začíná fungovat druhý rok a vydává merch, který rekapituluje jejich úspěchy během prvního roku.

Projekt Bez frází vydává kalendář na rok 2019 a knihu Bez frází. Obsahuje 19 příběhů, které popisují první rok fungování projektu. Obě věci jsou výjimečné, protože zachycují příběhy sportovců, kteří nás reprezentují. V knize se můžeme dočíst o příběhu Tomáše Plekance, českého hokejisty působícího v NHL. Nebo o Janu Povýšilovi, paralympionikovi, který pro Českou republiku získal pět bronzových medailí z plavání. V kalendáři najdeme dvanáct aktů sportovců.

Na webu se dočteme o dvou pohledech do životů sportovců. První pohled se týká jednoho dne sportovce. Celých 24 hodin s ním. Dočíst se můžeme o denních návycích, formách tréninku, nebo i o běžném dni odpočinku, stylu obědvání a starání o zahradu. Druhý zase čtenáře seznámí s pocity a emocemi, které sportovci cítili, když si procházeli celou svou cestou. "Ptal jsem se, proč to prostě neudělá za mě? "Protože si to uděláš sám,“ zněla odpověď," napsal o svém příběhu Povýšil (https://www.bezfrazi.cz/na-konci-je-tma/).

Letos začala vysílat televize Mall.tv a jedním z pořadů je i Bez frází. Vysílání je nahlédnutí do zákulisí hokejového týmu Sparta Praha. Každý díl podrobně ukazuje jednotlivé části týmu. Hráče, managery, nebo kustodi – lidé, kteří se starají o vybavení hráčů.

Projekt Bez frází funguje od roku 2016 a zachycuje „odvrácenou stranu“ sportovců. Mimo blesky fotoaparátů a kamer. Snaha ukázat sportovce jako všední lidi a ptát se na jiné otázky než na ty o výkonu na hřišti. Projekt je financovaný crowdfundingovou formou na Startovači. V letošním roce byl projekt nominovaný na Křišťálovou lupu.

Zobrazeno 1511 krát
Naposledy upraveno: st., 14. listopad 2018 23:39
Pro psaní komentářů se přihlaste