út., 9. říjen 2018 11:05

Oktobeer fest oživí Olomouc už tento víkend

Octobeer fest Octobeer fest Zdroj: www.facebook.com - Octobeer fest
Olomouc – Stovky litrů piva, dobrá nálada a všelijaké dobroty. Na to vše se mohou obyvatelé Olomouce a blízkého okolí těšit již tento víkend. Proběhne zde totiž Oktobeer fest. 

Za dobrým pivem nemusí zájemci jezdit až do Mnichova. Stačí, když navštíví Oktobeer fest v Olomouci, který se bude konat již tento víkend v Letním kině Olomouc. Ostartoval už v dnes v 17 hodin a následující den akce začíná již od 14 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na stovky litrů pivních speciálů, čerstvé preclíky, grilované dobroty, místní muzikanty a krásnou podzimní atmosféru. 

Historie tohoto festivalu sahá až do roku 1810, kdy se v Mnichově konala svatba prince Ludvíka Bavorského a princezny Terezy Sasko-Hildburghauské. Kvůli jejich společné radosti pozvali celý dvůr, aby oslavili jejich štěstí, všichni se radovali a popíjeli bavorské pivo. Tyto oslavy se konaly od 12. do 17. října a v jejich závěru byly koňské dostihy. V následujících letech se oslavy opakovaly, lidé se radovali a postupně byly prodlouženy a nakonec i přesunuty na měsíc září kvůli hezčímu počasí. Těmto slavnostem se postupem času začalo říkal Oktoberfest a je známý po celém světě. Podoba festivalu se v průběhu let měnila. Dříve nabízeli místní sedláci sklenice vychlazeného piva v malých stáncích, později se však festial rozšířil a prodejci se přesunuli do velkých pivních stanů. Dnes je tento festival v Mnichově největších festivalem piva a všeobecně jeden z největšího festivalu vůbec. Každoročně ho navštíví průměrně šest milionů lidí ze všech koutů světa. 

Zobrazeno 1634 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. říjen 2018 20:37
Pro psaní komentářů se přihlaste