čt., 8. prosinec 2016 14:16

Olomouc získala titul Evropské město sportu pro rok 2017

Zástupci města s vlajkou Zástupci města s vlajkou Zdroj: olomouc.eu
Olomouc - Zástupci města převzali v Bruselu od Asociace evropských měst sportu vlajku, která propůjčuje Olomouci titul Evropské město sportu pro rok 2017. Celý příští rok budou všechny sportovní akce probíhat pod touto prestižní vlajkou, která dokazuje, že má Olomouc kladný přístup ke sportu a zdravému životnímu stylu.

„Ocenění je ve správných rukou. Při návštěvě města jsem si ověřil, že Olomouc klade na sport na všech úrovních hodně velký důraz. Podporuje volnočasové aktivity občanů, vytváří podmínky pro sport dětí a pomáhá i klubům v nejvyšších soutěžích. Jste město sportu, jak má být,“ vzkázal Olomoučanům při předávání vlajky prezident Asociace evropských měst sportu ACES Europe Gian F. Lupattelli.

Olomouc je teprve čtvrtým českým městem, které tento prestižní titul získalo, a připojí se tak v příštím roce k dalším evropským městům, jako jsou například Innsbruck, Nice nebo Florencie. „Je to velký úspěch, který zúročuje dlouhodobou činnost všech, kteří se podílejí na podpoře a propagaci sportu v Olomouci. Titul vyjadřuje evropské uznání a poděkování všem našim aktivním sportovcům, jejich trenérům i sportovním funkcionářům, kteří odvádí každodenní činnost v klubech, svazech a sportovních organizacích. Patří ale samozřejmě všem Olomoučanům, kteří mají zájem o pohyb a zdravý životní styl,“ řekl bezprostředně po vyhlášení ocenění v Bruselu primátor Antonín Staněk.

Veřejnou finanční podporu získá 150 sportovních klubů, kde působí téměř 20 tisíc registrovaných sportovců. Kromě peněžité podpory sportovních organizací, plánuje město připravit pro příští rok řadu akcí i pro veřejnost. „Nejde totiž pouze, jak se často nesprávně interpretuje, o podporu vrcholového sportu. Titulu chceme využít k tomu, abychom přivedli k aktivnímu využití volného času více Olomoučanů. Máme připravenou celou řadu projektů, které budou propagovat sportování a pohyb zejména dětí a mládeže, chceme je přesvědčit, že je to dobrá forma trávení volného času,“ zdůraznil primátor.

Mimo doprovodné akce, které budou probíhat během špičkových podniků typu tenisového ITS Cupu nebo Světového poháru ve stolním tenise, chystá město také soutěže se sportovní tématikou pro školy.

„Jsem ráda, že mohu Olomouci pogratulovat k získání titulu. Je to příležitost k propagaci sportu a aktivního životního stylu ve městě, možnost ukázat, že sport a pohyb jsou v Olomouci doma a že jsou pro všechny,“ reagovala po ceremoniálu v Evropském parlamentu europoslankyně Olga Sehnalová.

Zobrazeno 2762 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2016 15:24
Pro psaní komentářů se přihlaste