út., 6. listopad 2012 00:00

Olomoucí prošel pochod Odvaha k životu

„Potrat je vražda.“ Tento postoj vyznávají lidé, kteří 6. listopadu procházeli městem, aby vyjádřili svůj nesouhlas s dosavadním zákonem o potratech.
Průvod zahájený v 16:00 na Biskupském náměstí probíhal poklidnou formou tichého protestu za účasti několika desítek lidí, mezi kterými byly zastoupené všechny generace. Po naplánované trase se další podobně smýšlející lidé postupně přidávali.

Organizátoři manifestace zdůraznili pomocí transparentů, že se v našem státě nerespektuje hodnota počatého života, jako lidského života už od početí, což má dalekosáhlejší důsledky. "Především nejpodstatnější problém je v tom, že od poloviny padesátých let, kdy se u nás zavedl takzvaný potratový zákon, jsme přišli celkem o více než 3 miliony dětí, které mohli dále ještě porodit další děti. Čistě z hospodářského, utilitaristického hlediska jsme tak přišli o velké množství daňových poplatníků," řekl organizátor Daniel Zouhar. Manifestace poukazovala na problémy, které potraty provázejí a také se snažila přimět lidi k řešení tohoto problému.

Během průvodu účastníci protestu rozdávali letáčky Hnutí pro život ČR s bližšími informacemi týkajících se potratů, pomoci těhotným ženám a dívkám v tísni, eutanázie a dalšími aktivitami tohoto občanského hnutí. Transparenty s názvy: „Víte, že 22. den od početí už dítěti bije srdce?" nebo „Potrat není řešení, nebojte se nechat dítě žít,“ vzbudili velkou pozornost kolemjdoucích lidí.

Průvod procházel ulicemi Mariánská, Náměstí republiky, Denisova, Ostružnická a Horní náměstí. U Sloupu Nejsvětější Trojice zakončil průvod protagonista Daniel Zouhar proslovem, ostatní protestující pak společnou modlitbou za duše „maličkých“, obrácení gynekologů a maminek, které se na smrti nenarozených dětí podílejí a nakonec Svatováclavským chorálem. Na závěr dostali všichni přítomní svíčky, které měly svítit na schodech u Sloupu Nejsvětější Trojice, avšak silný vítr a prudký déšť tomu zabránil. Po skončení manifestace před pátou hodinou se lidé za chladného večera a vydatného deště začali poklidně rozcházet.

 

Zobrazeno 2043 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste