út., 23. duben 2024 18:30

Opava oslaví osmistovku hudbou

OPAVA. Město si pro své občany připravilo bohatý program OPAVA. Město si pro své občany připravilo bohatý program Zdroj: Oficiální stránky města: Opavacity
Opava – Vzkvétající město v průběhu války, nejvíce zničené po ní. Tak by se dala charakterizovat Opava, která letos slaví osm set let.

Vyvrcholením oslav bude kapela Kryštof

Město na oslavu jubilea chystá bohatý program. Hlavním motivem budou perly – Opava je totiž vnímána jako perla Slezska. „Vídat je budete na všech plakátech, propagačních materiálech či bannerech, jenž v průběhu roku zaplní město,” řekla pro Opavacity marketérka oslav Karin Kuo.

Hlavní vrcholem oslav bude festival “Opava slaví FEST“. Hlavní stage v lokalitě Stříbrného jezera uvítá kapely jako Jelen, Čechomor nebo rappera Majka Spirita. Zlatým hřebem večera bude skupina Kryštof. Na druhou, menší, stage v Městských sadech, přijede zpěvačka Lenny, skladatel a zpěvák Pokáč nebo kapela hrající lidové písně BraAgas. Na své si přijdou i děti, v sadech vystoupí Michal Nesvadba nebo Karol a Kvido. Na nejmenší čekají kromě vystoupení také další atrakce. „O vyžití pro malé návštěvníky nebude nouze. Můžete se těšit na skákací hrady, malování na obličej, kreativní dílny a spoustu dalších aktivit,“ doplňuje vedoucí odboru kanceláře primátora Jana Foltysová.

Část programu bude zdarma, část za poplatek
Program na Stříbrném jezeře bude zpoplatněn, vstupenky je stále možno zakoupit na stránkách Ticketportal. Pro návštěvníky do 120 cm je vstup zdarma, pro držitele průkazů ZTP/P za 200 Kč a pro ostatní za 600 Kč. V Městských sadech jsou vystoupení a doprovodné programy zcela zdarma. Vše vypukne ve 25. května ve 14:00.

Město pro tuto událost připravilo vlastní limitovanou řadu produktů. Zájemci se mohou těšit na plechové hrníčky, trička, lahve alkoholu a již zmiňované stříbrné a bronzové pamětní mince. Primátor města Tomáš Navrátil doufá, že název festivalu není jen slogan, ale že Opavané výročí oslaví opravdu fest.

Opava jako zemské hlavní město
Ve středověku Opava získala městská práva a tímto výlučné postavení v regionu. Ve 14. a 15. století zde vládla knížata vedlejší linie rodu Přemyslovců, poté městu vládl rod Lichtenštejnů. Od roku 1850 byla Opava zemským hlavním městem korunní země Rakouské Slezsko. Malé zemské hlavní město ke své propagaci využívalo vydávání pohlednic, které byly spolehlivým výrobním artiklem. Nyní ke svému výročí bude město nabízet pamětní mince a část oslav se ponese ve středověkém duchu.

 

Zobrazeno 247 krát
Naposledy upraveno: út., 23. duben 2024 19:17
Pro psaní komentářů se přihlaste