so., 14. prosinec 2019 18:06

Optimistic coffin: Pro milovníky designu až za hrob

Jedna z variant Optimistic coffin Jedna z variant Optimistic coffin Zdroj: autor: Tomáš Coufal
Olomouc – Olomoucký designér přichází s novou podobou rakví. Rakve Optimistic coffin jsou jiné nejen svým tvarem a barevností. Nový design by měl mírnit utrpení pozůstalých a dělat z traumatizující události posledního rozloučení hluboce lidský, osobní, a hlavně důstojný rituál. Autorem tohoto konceptu je designér, umělec a pedagog Jiří Ďuriš, který pochází z Olomouce.

Pohřeb a smrt jako takové jsou považováné za tabu a lidé se o této přirozené součásti života neradi baví. Pokud někde vidíme rakev, je nám úzko. Právě tuto tabuizaci tématu se designér Jiří Ďuriš rozhodl vyvrátit. Na trh přišel s netradiční myšlenkou redesignu pohřebních rakví. Ukazuje lidem, že pohřeb nemusí být jen traumatizující událostí, ale jedná se o poslední rozloučení se zesnulým, které by mělo být pěkné a důstojné se vším všudy.

Zároveň se chtěl věnovat něčemu, co se dlouhá léta zanedbává. Nejen v produktovém a průmyslovém designu se denně vytváří nové koncepty a modernější vzhled spousty věcí. V oblasti pohřebnictví se však již dlouhá léta nic nezměnilo. Rakve na našem trhu mají téměř stejný typický tvar, pochmurnou barevnost a kýčovité ornamenty připomínající období baroka. Pouhý pohled na takové rakve pak ve většině lidí vyvolává strach a obavy.

„Současná situace pohřbívání v převážné části světa je ponurá, smutná a depresivní. Člověk má právo si vybrat, jak bude pohřben, a hlavně v čem. Nabízím tedy optimističtější alternativu, která vyniká množstvím kombinací materiálů, barev, povrchových úprav, barevnosti a vzorů vnitřního polstrování. To vše může daleko lépe vystihnout osobnost, styl a vkus člověka za jeho života," uvedl Ďuriš pro Designmag.

Nový design by měl také mírnit utrpení pozůstalých a dělat z traumatizující události posledního rozloučení hluboce lidský, osobní a důstojný rituál.

Rakve se vyrábí ve Velké Bystřici z bukové překližky. Vevnitř najdete polstrované balvněné polštáře plněné voňavou přírodní směsí. Mezi své produkty pak řadí Optimistic coffin nejen rakve, ale také urny, a dokonce i Coffinku – rakev pro děti.

Zobrazeno 3103 krát
Naposledy upraveno: po., 16. prosinec 2019 00:58

1 komentář

Pro psaní komentářů se přihlaste