út., 31. březen 2020 10:25

Orbánovy dekrety – vláda prosadila zákon, který odstaví parlament

Maďarský premiér Viktor Orbán Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: Reuters
Maďarsko – Maďarský parlament schválil sporný zákon o boji proti koronaviru. Ten prodlužuje nouzový stav na dobu neurčitou, respektive „po dobu trvání krize" a zavádí nové trestné činy. Tvrdá opatření maďarské vlády jsou v Evropě bezprecedentní.

O schválení zákona navrženého ministryní spravedlnosti Judit Vargovou se vláda snažila již před týdnem ve zrychleném řízení. Potřebné hlasy čtyř pětin parlamentu kvůli opozici nezískala. V řádném hlasování však vládě stačily dvě třetiny hlasů, které vládní strana Fidesz má.

Od začátku nouzového stavu v Maďarsku vláda zvyšuje své pravomoce, aby zefektivnila postup zvládání krize. Vláda vydávala dekrety s platností zákona, které však musel do 15 dní schválit parlament. Toto se nyní mění. Parlament ztrácí veškeré kompetence a ukončuje svou činnost minimálně do konce roku.

Zákon o boji s koronavirem zároveň zavádí nové trestné činy. Za porušování karanténích opatření je sazba pět až osm let v případě, že by v důsledku porušení došlo k úmrtí. Za šíření poplašných, nepravdivých či jinak zavádějících zpráv hrozí pět let vězení. V rámci maďarského mediálního trhu je toto opatření dalším krokem k umlčení nepohodlných novinářů. Už nyní vlastní většinu médií lidé napojení na Viktora Orbána, který tak má vytvořenou provládní mediální scénu. Ostatní média jsou pod velkým tlakem, protože je vláda nebo provládní média označují za šiřitele nepravdivých zpráv.

„Většina toho, co jste četli o novém maďarském zákonu o ochraně pře koronavirem jsou fake news,“ uvádí poslanec Orbánovy strany Fidesz Zoltán Kovács v úvodu svého článku, kde vysvětluje v otázkách a odpovědích prospěšnost a potřebu nového zákona. „Liberální média a jejich hlasitá twittersféra zuřivě varuje před tímto zákonem, většina jejich zpráv je však založena na slabé informovanosti či ryzích spekulacích. Naší prioritou je chránit obyvatelstvo. Uděláme vše, co je v našich silách abychom zabránili šíření viru a zachránili životy,“ dodává závěrem Kovács. Žádná jiná země v Evropě k tomu však nepotřebuje neomezenou moc vlády.

Maďarsko je také druhou zemí Evropské unie (po Polsku), proti které byl spuštěn článek 7 smlouvy o EU a to již v roce 2018. Článek 7 je ochranný mechanismus EU, který spouští proti členským státům v případě porušování hodnot EU (definovány v článku 2 smlouvy o EU). V případě Maďarska Unie řeší nezávislost soudnictví, korupci, ohroženou svobodu médií či práva menšin.

Zobrazeno 1501 krát
Naposledy upraveno: út., 31. březen 2020 18:08
Pro psaní komentářů se přihlaste