čt., 28. únor 2019 00:30

Oscary vyhrálo road movie Green Book, nejvíce sošek má Bohemian Rhapsody

Rami Malek Rami Malek Zdroj: Oficiální Instagram Akademie
Los Angeles - V brzkých ranních hodinách neděle 24. února v losangeleském Dolby Theater proběhlo již 91. předávání nejprestižnějších filmových cen Americké filmové akademie – Oscars. Letošní ročník byl bezesporu jedním z velmi diskutovaných kvůli velkému počtu favoritů, absenci moderátora a také zvědavosti kritiků, zda bude do ceremoniálu zapojena také politka, čímž se Oscaři v poslední době nechvalně proslavili. 

Celý večer poprvé za 30 let neprovázel žádný moderátor, když se Kevin Hart zřekl své role kvůli jeho urážkám směrem k homosexuálům. Každou kategorii tedy uvedla skupina předávajících, většinou dvojice nebo trojice herců, ale také zpěváků či komiků. Večer začal velkolepým vystoupením skupiny Queen a zpěváka Adama Lamberta, který s kapelou už nějaký čas spolupracuje.

Jako první udělili organizátoři cenu vítězce v kategorii herečka ve vedlejší roli. Tou se poprvé ve své kariéře stala Regina Kingová za drama Kdyby ulice Beale mohla mluvit a porazila tak například Emmu Stoneovou a Rachel Weiszovou, které byly obě nominovány za film Favoritka (celkem 10 nominací). Za tento film si jako jediná odnesla Oscara herečka hlavní role královny Anny, Olivia Colemanová. Její upřímný a vtipný proslov pobavil plný sál Dolby Theater.

Následně se udílely ceny za nejlepší dokumentární film. Zvítězil sportovní snímek Free Solo a v kategorii krátký dokument poněkud revolučně vyhrál film Period. End of Sentence, snímek o menstruaci. Poprvé se do nominací dostal také komiksový film se superhrdinou černé pleti, Black Panther, a vyhrál hned tři sošky - nejlepší výpravu, původní hudbu a kostýmy. Další favorit, film Roma úspěšného režiséra Alfonsa Cuaróna, proměnil tři ze svých nominací. Získal cenu za nejlepší cizojazyčný film, režii a kameru.

Nejvíce ocenění si letos odnesl divácký hit Bohemian Rhapsody, vyhrál hned ve dvou kategoriích týkající se zvuku a také dostal cenu za střih. Největší slávu za tento film však sklidil představitel Freddieho Mercuryho Rami Malek, který si odnesl Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a porazil i adepta na vítěze Christiana Balea, jehož snímek Vice si nakonec vysloužil jen jednu sošku za nejlepší masky. Filmovou písní roku se stala Shallow z filmu Zrodila se hvězda z dílny Lady Gaga a Marka Ronsona.

Na závěr večera vyhlásila Julia Robertsová nejlepší film. Tím se stal překvapivě Green Book (Zelená kniha), který nebyl moc velkým favoritem, dokud neposbíral i velké množství Zlatých glóbů a dalších ocenění. Film získal také ocenění za nejlepší střih a díky němu se nejlepším hercem ve vedlejší roli stal Mahershala Ali, jenž ztvárnil roli černošského klavíristy.

Zobrazeno 1402 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2019 21:22
Pro psaní komentářů se přihlaste