st., 9. listopad 2022 08:46

Ostrava je extraligová v dalším sportu

hráči B.O.Chance Ostrava hráči B.O.Chance Ostrava Zdroj: B.O.Chance Ostrava – badmintonový oddíl
Ostrava – Datum 30. října 2022 bylo pro ostravský badminton velmi významným. Ve sportovní hale Ridera se totiž uskutečnil první domácí zápas nováčků extraligy badmintonového oddílu B.O.Chance Ostrava Sportclub. Tým nejlepší české badmintonistky Terezy Švábíkové, který do extraligy vstupuje s velmi mladým a nadějným týmem, v domácím zápase nestačil na hostující hráče z BADMINTON FSpS MU. O vítězství brněnských hráčů rozhodl poslední zápas.

Nový ročník české badmintonové extraligy začal v sobotu 29. října 2022. Jako obhájci do tohoto ročníků vstupovali badmintonisté BK 1973 Benátky nad Jizerou, kteří patří mezi favority i v tomto roce. Favorizovaný je také brněnský tým SK STAVOS Brno Slatina. Dalšími týmy extraligy pak jsou BA Plzeň, BADMINTON FSpS MU, BK Meteor Praha, SKB Český Krumlov, TJ Sokol Klimkovice a již zmiňovaný nováček extraligy B.O. Chance Ostrava Sportclub. Sobotní utkání úvodního kola byla ovlivněna zrušeným letem z Dánska. Řada týmů se tak musela obejít bez svých severských opor. První den přinesl překvapení v podobě vítězství mladého týmu z Meteoru Praha nad obhájci stříbra z loňského roku brněnskou Slatinou. Svůj vstup do nejvyšší české soutěže zvládli vítězně hráči B.O.Chance Ostrava, kteří porazili domácí z BA Plzeň 5:2 na zápasy.


Tým B.O.Chance se na svůj debut v extralize připravil velmi dobře. Dokázal poskládat velmi silnou sestavu v čele s šestinásobnou mistryní České republiky Terezou Švábíkovou. Na soupisce figurují také zahraniční hráči z Finska, Dánska, Bulharska, Rakouska, či Španělska. Právě finský hráč Kalle Koljonen je dokonce bronzovým medailistou z mistrovství Evropy.
Do nedělního utkání tak domácí tým vstupoval povzbuzen sobotním vítězstvím v Plzni. To ale platilo i pro jeho soupeře BADMINTON FSpS MU, kteří si úvodní den soutěže poradili s Českým Krumlovem v poměru 5:2 na zápasy. Ve 13:00 se uskutečnilo zahájení, při kterém byli představeni hráči obou týmů. Následovaly zápasy. Hrálo se na dvou kurtech v domácí hale B.O.Chance, tedy ve sportovní hale Ridera ve Vítkovicích. Na tribuně bylo zhruba 40 fanoušků, kteří podporovali domácí tým.


Nejprve se začaly hrát párové disciplíny. Konkrétně se na prvním kurtu hrál mix a na druhém kurtu mužský debl. Oba zápasy měly čistě zahraniční obsazení. V mužském deblu se projevila větší zkušenost hráčů z brněnského FSpS, kteří zápas vyhráli ve třech setech poměrem třikrát 11:7. Velmi napínavý byl zápas v mixu, který se dostal až do pátého rozhodujícího setu. V něm byli lepší hráči B.O.Chance, kteří zvládli koncovku a zvítězili 11:9. Na řadu přišly dva mužské a jeden ženský singl. Ostravští hráči ze svých řad vyslali teprve 16letého Sebastiana Nielsena, který i přes srdnatý výkon nestačil na svého staršího protihráče a prohrál 0:3 na sety. Ve druhém mužském singlu se role obrátily a na kurtu dominoval domácí hráč, který svůj zápas vyhrál poměrem 3:0.


Nejdramatičtější byl ženský singl, který byl napínavý až do posledního míčku. V čtyřsetové bitvě potvrdila roli favoritky ostravská Tereza Švábíková, která čtvrtý set vyhrála v poměru 15:14 a celkově tak zvítězila 3:1 na sety. Druhý mužský debl opět dopadl lépe pro hosty z Brna, kteří si poradili s domácím párem hladce 3:0. Rozhodujícím zápasem byla ženská čtyřhra, která se přelévala ze stany na stanu. Nakonec došla až do pátého setu, ve kterém v dramatické koncovce nakonec byly lepší hráčky z FSpS. Ostravský tým tak svůj první zápas na domácí půdě prohrál poměrem 3:4 na zápasy. Podíl na této prohře mohl mít i fakt, že dva hráči v ostravské sestavě byli zdravotně indisponovaní, a tak nemohli podat stoprocentní výkon. Hráči utkání byli vyhlášeni dva - Anna Klausholm na domácí straně a Milosz Bochat na straně hostů.


Všechny zápasy provázela skvělá atmosféra, což potvrdila po svém vyhraném singlu i Tereza Švábíková, která se otočila k tribunám a poděkovala divákům za podporu při zápase. Další domácí utkání hráči B.O.Chance Ostrava odehrají 14. 1. 2023 proti TJ Sokol Klimkovice. Zápas bude zajímavý tím, že se bude jednat o derby. 

Zobrazeno 650 krát
Naposledy upraveno: st., 9. listopad 2022 10:32
Pro psaní komentářů se přihlaste