st., 8. březen 2017 20:47

Padělané léky by nepoznalo více než sedmdesát procent Čechů

Státní ústav pro kontrolu léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv Zdroj: www.ceskatelevize.cz
Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pokračuje v boji s padělanými léky a nelegálními léčivými přípravky. Ty podle současných odhadů tvoří až deset procent celosvětově prodaných léčiv. Český pacient se s nimi nejčastěji setká na internetu.
nebezpecneleky Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL)

Podle průzkumu Asociace inovativního a farmaceutického průmyslu (AIFP), kterého se zúčastnilo 518 respondentů by více než 72 % Čechů nerozeznalo padělaný lék od originálu. Obaly napodobenin léků totiž vypadají na první pohled velmi věrohodně. „Zkopírovat balení není pro padělatele problém. Falešný lék často odhalí až snaha o jeho dohledání podle čísla šarže nebo chemický rozbor, což běžný člověk pochopitelně nemůže udělat,“ uvádí Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP. „Právě kvůli ochraně pacientů vzniká systém ověřování léků. Krabičky budou od roku 2018 opatřeny speciálním 2D kódem, který lékárník načte a uvidí, zda je lék pravý,“ dodává Dvořáček.

V roce 2016 SÚKL zachytil jedenáct nelegálních přípravků a dva padělky léčiv. Většinou se jednalo o anabolika, tedy o léky podporující růst svalové hmoty. Nechyběly ale ani přípravky na podporu erekce. SÚKL pacientům doporučuje kupovat léky a doplňky stravy pouze v lékárnách nebo v internetových obchodech, které provozuje firma s kamenným obchodem. Tak mají kupující větší šanci, že se padělkům vyhnou.

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za padělky všechny přípravky, které jsou úmyslně špatně označené. Jejich užívání je rizikové, protože mohou obsahovat špatnou účinnou látku nebo její nesprávné množství. Mezi padělky patří i originální léky přebalené falešným obalem. Nebezpečné jsou také nelegální léčivé přípravky, které sice nenapodobují žádný konkrétní lék, ale nebyly v České Republice registrované.

Zobrazeno 1953 krát
Naposledy upraveno: po., 13. březen 2017 06:19
Pro psaní komentářů se přihlaste