út., 28. říjen 2014 21:38

Památkáři prohráli boj o vlakové nádraží

HAVÍŘOV – Po dlouhotrvajících sporech je konečně jasno. Ministerstvo kultury rozhodlo, že vlakové nádraží v Havířově neuzná jako kulturní památku a po více než padesáti letech existuje možnost, že ho město zbourá.

Vlakové nádraží v Havířově je už dlouhou dobu terčem střetů mezi městem a památkáři.  Radnice v rámci modernizace města připravuje ve spolupráci s Českými dráhami nový dopravní terminál. Existuje návrh, podle kterého se zbourá stará budova a postaví se nová, moderní. Podle architektů to bude prostorná, světlá a nadčasová stavba. Mezi obyvateli se objevují názory, že její návrh vypadá jako z „vesmíru“ a do části města, která je postavená v uměleckém směru SORELA se nehodí.  Využít chtějí i místo před nádražím, kam se přestěhuje autobusová stanice.

Tento plán ale narazil na tvrdý odpor. Zatímco autobusové nádraží už zbourali, vlakové představuje problém. V odbavovací hale je totiž podle památkářů vzácná mozaika velká neuvěřitelných pětašedesát metrů a složená podle bruselského typu. Právě ona je příčinou, proč chtějí nádraží zachovat a uznat ho jako architektonickou památku.

Památkáři se s prosbou o pomoc obrátili na Ministerstvo kultury ČR, to však žádost o uznání památky neschválilo. Tím pádem dalo městu zelenou k realizaci svého projektu. Aktivisté se s tím nehodlají smířit a 30. října budou protestovat před budovou ministerstva. „Ukažme, že nám není lhostejná úřednická zvůle a politikaření, kterými se ministerstvo staví proti názorům Národního památkového ústavu,“ hlásají organizátoři demonstrace Důl architektury a Památková asociace ASORKD.

Otázkou zůstává, zda jediná mozaika dokáže zachránit nádraží, které je už řadu let domovem bezdomovců, ve kterém jsou dvě trafiky přes víkend stejně zavřené, v obchůdku je pouze staré pečivo a na záchodech, za které musíte zaplatit deset korun, se stejně bojíte všeho dotknout.


Zdroj perexové fotografie: Wikipedia Commons

Zobrazeno 1450 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste