ne., 19. říjen 2014 15:32

Pink Floyd jsou zpátky

Po dvou dekádách, kdy tato britská kapela existovala víceméně formálně, by asi málokdo čekal, že od ní ještě někdy něco nového uslyší. Pink Floyd se však rozhodli potěšit fanoušky, a tak se vrací s další deskou.

 


V roce 1994 vyšlo rockové skupině Pink Floyd album The Division Bell, které bylo dlouhou dobou jejich posledním hudebním počinem. Právě nepublikovaný materiál, jenž vznikl při jeho přípravě, představuje základ dalšího, v pořadí již patnáctého, studiového alba. Díky tomu posluchači mohou opět slyšet mimo jiné i zesnulého klávesistu Richarda Wrighta. Bubeník Nick Mason považuje desku za poctu Wrightovi coby jednomu za zakládajících členů kapely.

Návaznost nového alba na to předchozí dokazuje i jeho název, The Endless River, protože právě tato slova se objevují v závěru známé skladby High Hopes z The Divison Bell. The Endless River se skládá ze čtyř částí, které obsahují zejména instrumentální skladby. Výjimkou je například skladba Talkin‘ Hawkin‘, které propůjčuje svůj hlas vědec Stephen Hawking. Jedinou zpívanou písní je Louder Than Words, jejíž text pochází z pera textařky Polly Samsonové (manželky Davida Gilmoura) a vyjadřuje souznění mezi třemi tehdejšími členy - Richardem Wrightem, Davidem Gilmourem a Nickem Masonem.

Přebal The Endless River (na obrázku) znázorňuje muže jedoucího po moři mraků směrem k záři slunce.  Jeho autorem je egyptský umělec Ahmed Emad, jehož konceptu dalo konečnou podobu designové studio Stylorouge. Vedle Gilmoura jsou dalšími producenty alba Phil Manzanera, Martin Glover (zvaný Youth) a Andy Jackson.

The Endless River vyjde 10. listopadu ve formě CD, dvojitého vinylu a boxsetu.


Zdroj fotografie: www.ultimateclassicrock.com

 

Zobrazeno 1903 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste